open-navfaktor-logo
search
Četiri prioriteta
Detalji nove reformske agende: Manji doprinosi na plaće, novi aerodrom i institucije...
Najviše pažnje u dosadašnjim razgovorima posvećeno je reformi energetskog sektora, a u tom je kontekstu istaknuta potreba izgradnje Bloka 7 kao prioritetnog projekta u FBiH
08.11.2018. u 16:10
get url
text

U narednih nekoliko sedmica trebao bi se održati novi sastanak zvaničnika bh. političkih stranaka sa predstavnicima ambasada Njemačke, Velike Britanije i SAD-a, na kojem bi se razmatrali konkretni koraci u okviru pripreme nove reformske agende.

Prvi sastanak je, podsjećanja radi, održan krajem oktobra u Sloveniji, a na njemu su utvrđene smjernice na osnovu kojih bi se trebao definirati dokument koji će predstavljati program rada vlasti u BiH. Taj dokument će, prema informacijama Faktora, sadržavati 34 konkretne mjere u okviru četiri prioritetna pravca djelovanja.

Reforma zdravstvenog sektora, rasterećenje privrede kroz fiskalnu devalvaciju, izgradnja infrastrukture i reforma energetskog sektora četiri su pravca na kojima će vlasti na svim nivoima u BiH djelovati u naredne četiri godine.

Najviše pažnje u dosadašnjim razgovorima posvećeno je reformi energetskog sektora, a u tom je kontekstu istaknuta potreba izgradnje Bloka 7 kao prioritetnog projekta u FBiH. Predviđeno je istovremeno, saznajemo, rekonstruiranje nekoliko rudnika u FBiH.

Na nivou FBiH je predviđeno osnivanje nekoliko novih institucija, poput ureda za javne nabavke. Sistem kontroliranja poslovanja javnih preduzeća kroz nadzorne odbore, naročito onih koja ne posluju pozitivno, bi se trebao izmijeniti, odnosno u potpunosti eliminirati.

Usvajanjem seta zakona o akcizama krajem prošle godine su stvorene osnovne pretpostavke za izgradnju cestovne infrastrukture, koja će u naredne četiri godine, prema pripremljenoj dokumentaciji i finansijskoj konstrukciji, doživjeti veliki zamah. Pored cestovne, predviđene su aktivnosti na unapređenju aerodromske infrastrukture, a u okviru toga su već pokrenute aktivnosti na izgradnji aerodroma Bihać.

- Na taj se način pokušava dati dodatni stimulans razvoju turizma u FBiH – pojašnjava sagovornik Faktora.

Bit će pripremljen set zakonskih rješenja i aktivnosti s ciljem suzbijanja sive ekonomije, što bi, uz masovnu izgradnju cestovne infrastrukture, otvorilo prostor za rasterećenje privrednika kroz, prije svega, reduciranje doprinosa na plaće radnika.

Dio planiranih mjera predviđen je za potrebe očuvanja stabilnosti penzijskih fondova kroz trezorski način poslovanja, a planiran je niz izmjena u postojećem sistemu socijalne zaštite kroz targetiranje više različitih socijalnih kategorija.

Vijeće ministara BiH je, prema posljednjim podacima koje je javnosti prezentirao predsjedavajući Denis Zvizdić, do sada provelo više od 90 posto obaveza iz postojeće Reformske agende, koja je potpisana 2015. godine. Ukupno su Vijeće ministara BiH i entitetske vlade proveli više od 70 posto predviđenih obaveza, što je rezultiralo rastom ekonomskih pokazatelja u protekle tri godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.