open-navfaktor-logo
search
Slučaj iz Tajvana
Djevojci ljekari uklonili oko 300 kamenčića iz bubrega
Jedna 20-godišnja djevojka sa Tajvana nedavno je podvrgnuta operaciji u kojoj su joj ljekari uklonili 300 kamenčića iz bubrega.
29.12.2023. u 08:35
get url
text
Kamenje u bubregu
Kamenje u bubregu

Djevojka, koju su tajvanski mediji identifikovali kao Xiao-yu, primljena je u bolnicu u gradu Tajnanu ranije ovog mjeseca nakon što se žalila na jak bol u donjem dijelu leđa.

Također je imala temperaturu, a nalaz krvi je pokazao neuobičajeno visok broj bijelih krvnih zrnaca. Ljekari su je uputili na CT skeniranje koji je pokazao da je njen desni bubreg pun tečnosti i praktično pun bubrežnog kamenca.

Djevojku su prvo stavili na terapiju antibioticima, zatim je bilo potrebno isprazniti tečnost iz bubrega i konačno izvršiti minimalno invazivnu operaciju uklanjanja kamenja, oko 300 njih, kako se ispostavilo, prenosi portal Zanimljivostidana.

Tokom operacije ljekari izvadili kamenje veličine između pet i dva centimetra. Većina ih je izgledala jako sitno.

Iako postoji više faktora koji mogu da dovedu do stvaranja kamenja u bubregu, u ovom slučaju pacijentica nije uživala u vodi za piće već se za hidrataciju oslanjala na zašećerene čajeve i sokove. To je izazvalo hroničnu dehidraciju, stanje u kojem urin postaje koncentrisaniji, a minerali u njemu kristališu i formiraju kamenje.

Urolozi u bolnici Chi Mei u Tajnanu pozvali su građane da piju puno vode kako bi sigurali da tijelo može obraditi unos šećera, soli i kalcija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.