open-navfaktor-logo
search
Oštra reakcija
Dodik optužio ministra vanjskih poslova Ukrajine da laže i poručio: Prestanite se igrati države i Twitter diplomatije
Iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika oglasili su se povodom afere "Ikona" i posljednjih poruka iz Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine.
16.01.2021. u 11:21
get url
text

Dodik je u svojoj reakciji pozvao ukrajinskog ministra da "prestane da se igra države i Twitter diplomatije", te da postupi u skladu sa međunarodnim pravom i konvencijama na koje se poziva u izjavama za javnost.

- Kao doktoru pravnih nauka i ministru vanjskih poslova trebalo bi da mu bude poznato osnovno pravno načelo da dokazivati mora onaj koji nešto tvrdi, a ne onaj koji nešto pobija. Također, trebalo bi da mu budu poznate i brojne konvencije koje se tiču zaštite nacionalnih, historijskih i kulturnih dobara i zabrani njihovog otuđivanja, kao što je na primjer UNESCO-va Konvencije o mjerama za zabranu i sprečavanje nedozvoljenog uvoza, izvoza i prenosa svojine kulturnih dobara iz 1970. godine – navodi se u reakciji.

Pozvao je Dodik Ukrajinu da dostavi sve valjane dokaze u skladu sa Operativnim smjernica za implementaciju spomenute Konvencije, kao i da se zvanično izjasni u slučaju da ne posjeduje materijalne dokaze, kojima bi potvrdila svoje navode. Ministra vanjskih poslova Ukrajine je optužio da laže.

VEZANI TEKST - Ukrajina pokrenula krivični postupak zbog ilegalnog izvoza ikone

Iz Dodikovog kabineta podsjećaju da su 23. decembra 2020. godine zatražili od Ambasade Ukrajine u BiH da dostave sve relevantne informacije u vezi sa navodima o vlasništvu Ukrajine nad predmetnom ikonom.

- Iz kabineta je eskplicitno zatraženo da Ambasada Ukrajine dostavi sve pravno valjane činjenice i dokaze kojima se potvrđuje da eventualno vlasništvo nad ikonom pripada Ukrajini, kao i sve dokaze koji potvrđuju navode da je predmetna ikona otuđena, uključujući informacije o načinu otuđivanja, vremenu, mjestu i vlasniku - navodi se u saopštenju.

Tvrde da do danas Ambasada Ukrajine nije dostavila tražene informacije.

- Bazirati navode na osnovu pogrešno interpretiranih medijskih članaka i zatim javno iznositi neistine i optužbe je odraz amaterstva i nedostatka elementarnog znanja iz oblasti prava, međunarodnih odnosa i diplomatije – navodi se u saopćenju.

Također se ističe da nijedna međunarodna institucija, pa ni Interpol, o čijoj se uključenosti najviše spekulisalo, nisu potvrdili da se predmetna ikona nalazi na bilo kakvoj listi otuđene kulturne baštine, koju potražuje Ukrajina ili bilo koja druga zemlja.

- U posljednjih mjesec dana konstruisane su različite teorije, spekulisalo se o porijeklu ikone, iznesne su brojne optužbe na račun predsjedavajućeg Predsjedništva BiH bez ijednog argumenta, dokaza pa čak i indicije, koja bi ukazala na to da je stvarno riječ o ukradenoj ikoni te da je ista dio „nestale“ historijske i kulturne baštine, koju potražuje Ukrajina – navodi se u saopćenju.

Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH još jednom je pozvao ukrajinsku stranu "da se suzdrži od iznošenja stavova, koji su bazirani na neprovjernim i nekredibilnim informacija, kao i lažnim vijestima, jer na taj način ruše kredibilitet institucija koje predstavljaju, obmanjuju javnost i građane i nanose ogromnu štetu bilateralnim odnosima".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.