open-navfaktor-logo
search
Bužimljani na udaru
Dodikova propaganda po Miloševićevoj matrici za stvaranje "srpskog sveta": SDA okuplja ratne veterane, Srbi su mirotvorci
Propaganda koju je provodila nacistička Njemačka, ponavljanjem istih riječi i istih izraza imala je svrhu da ih mase počnu smatrati istinom.
14.02.2022. u 21:07
get url
text

I Slobodan Milošević je vješto koristio medije u propagandne svrhe 80-ih i 90-ih godina. Bili su mu ratno oružje za ostvarivanje strateškog političkog cilja "svi Srbi u jednoj državi".

Plasirane su pristrasne informacije, lažne vijesti, manipuliralo se javnošću. Sve je prikazivano kao borba za slobodu, za zaštitu srpskog naroda. Tako su se, da bi među Srbima pobudio odbrambenu reakciju i snažnu podršku projektu "svi Srbi u jednoj državi", za stigmatizaciju Bošnjaka koristili izrazi "islamske ustaše", "džihad ratnici", "domaći Turci". Kontinuirana upotreba ovih ključnih riječi, koje je Miloševićev režim nametnuo medijima, nedvojbeno je izazivala mržnju prema svemu što je nesrpsko.

Istovjetna matrica primjenjivana je nakon Hrvatske i u Bosni i Hercegovini, u medijima pod direktnom kontrolom osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića i SDS-a.

U jednom od TV priloga kojima se opravdava pokolj, silovanja, paljenja, etničko čišćenje u Foči aprila 1992. godine govori se o "narušenom bratstvu i jedinstvu", a za sve su krivi "domaći Turci".   

- Bojni pokliči iz hiljadu grla "Allahu ekber". Zar opet fesovi i isukani jatagani nad srpskim glavama? - pita se novinar, a onda izjavu daje Miroslav Stanić, predsjednik SDS-a Foča.

- Nama je rat počeo mnogo prije 8. aprila 1992. godine. Davno smo shvatili, a najviše od Petrova dana 1990, od formiranja SDS-a da nas neće napasti niti Rusi, ni Amerikanci, još manje Grci i Rumuni. Znali smo da će nas napasti naši domaći Turci i naši domaći Nijemci – govorio je Stanić.

VEZANI TEKST - Od Karadžića do Dodika ponavljali su: SDA hoće rat, Srbi mir, mirni razlaz, Srbi su ratovali zbog zločina ustaša...

A istina je bila posve drugačija. Od početka 1992. godine, Srbe u Foči je naoružavao SDS u saradnji sa agresorskom JNA, čiji su oficiri prebacivali naoružanje i municiju iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, da bi ih potom SDS-ovci dijelili srpskoj teritorijalnoj odbrani i dobrovoljačkim jedinicama. U Foči je osnovano nekoliko jedinica bosanskih Srba, a na čelu Taktičke grupe Foča bio je Miroslav Stanić.

I danas, 30 godina poslije već viđeno. Rečenica iz priloga o Foči, identična je onima koje sada slušamo i čitamo.

Propagandna mašinerija koju je po Miloševićevoj isprobanoj matrici pokrenuo predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ovog puta fokusirala se na herojski grad Bužim, na Nanićeve Bužimljane, a ključne riječi kojim se u TV prilozima RTRS-a pokušava postići isti efekat kakve su dobijali Milošević i Karadžić, jeste opravdanje za "srpski svet", otcjepljenje entiteta Republika Srpska, stvaranje mržnje prema Bošnjacima, a izazivanje straha kod Srba, te slanje poruka da zajednički život u BiH nije moguć.

Ponovo se o veličanju Boga, koje se kod muslimana oslikava riječima "Allahu ekber", govori kao o "ratnom pokliču", Armija RBiH jedina legalna vojna sila na teritoriji RBiH od 1992. do 1995. naziva se takozvanom, zastava sa ljiljanima koja je do 1998. bila službena zastava države Bosne i Hercegovine i koja se vihorila od 1992. pred zgradom UN-a u New Yorku naziva se ratnom...

- Nove provokacije iz Bužima i uznemirujući snimci. U ratnim uniformama i zelenim beretkama, a pod zastavama "tzv. Armije BiH", bošnjačka udruženja okupila su svoje pristalice na lokalitetu Hasin vrh. Uz pokliče "Allahu ekber", na snimcima se čuje i pucnjava – početak je priloga emitovanog na RTRS-u, a onda ide i izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.  

- Rata neće biti. Radi se o političkom planu SDA da promocijom muslimanskog nacionalizma stvori BiH samo za jedan narod Bošnjake. To je nešto što je organizovano, to je neka podmukla aktivnost koja je očigledno na prostoru čitave Federacije. Mi znamo da SDA okuplja svoje ratne veterane, pokušava ih mobilizovati i naravno pokušava ih organizovati u nekoj zabludnoj priči o tome da eventualno nešto će trebati. Neće ovdje biti nikakvog rata – rekao je Dodik.

Nanićevi Bužimljani od završetka rata pa do danas obilježavaju u bitkama ponosno izvojevane pobjede. I uvijek objavljuju sve transparentno, od videosnimaka do fotografija.

Bužimljani su 11. januara ove godine povodom godišnjice operacije Munja '93. organizirali tradicionalni marš. Za neupućene, Munja '93. je bila isključivo vojna operacija, kojom je legendarni komandant 505. bužimske brigade Izet Nanić odbacio neprijateljsku artiljeriju od Bužima, a jedan dio te artiljerije dopremio je i u svoju komandu kao ratni plijen.

I tada su sa RTRS-a ispaljivani izrazi "ratnohuškački marš", "ratni pokliči"... Baš kao i sada 12. februara kada su Krajišnici na Hasinom vrhu obilježili godišnjicu slamanja februarske ofanzive, jedne od najvažnijih bitaka koju je dobio Peti korpus Armije RBiH.

Odjednom su obilježavanja ovih godišnjica došla u fokus svih medija pod Dodikovom kontrolom, a on i njegovi politički satrapi dobili priliku da "brane srpski narod" od "mudžahedina, džihadista"... Sebe da prikazuju mirotvorcima, a Bošnjake i prvenstveno SDA onima koji žele da u BiH naprave "islamsku državu" i da izazovu nova krvoprolića.

Naravno, pored medijske pokrenuta je i mašinerija svih udruženja čiji je finansijer vlast RS-a i koja traže da "Tužilaštvo BiH provede istragu protiv usijanih glava koje šire mržnju u BiH".

Ali zato su 9. januara iz Banje Luke slali "poruke mira" stihovima pjesme "Za krst" koji glase "Bihać, Doboj, Treskavca, Ozren, Igman, Majevica, Ilidža i Grbavica, Goradže i Srebrenica! Nevesinje i Trebinje branilo je srpsko ime". Pjevali su ih pripadnici MUP-a RS-a, institucije koja je u Poljoprivrednom magacinu u Kravici 13. jula 1995. ubila 1.500 nenaoružanih i vezanih ljudi.

I ne samo ovog 9. januara. Miroljubive poruke upućuju se sa brojnih druženja u entitetu RS. "Dok je crkva i vladika, bit će Srba i četnika", pjevao je ovog vikenda u Bosni i Hercegovini srbijanski opozicionar Mlađan Đorđević, koji se, opet, družio sa Lukom Babićem, igumanom manastira Karno kod Srebrenice. A uz poruku "Pozdrav iz Republike Srpske" odzvanjali su i stihovi: "Spremte se, spremte četnici..."

I vrijedi podsjetiti da se prilikom završnih riječi u Haškom tribunalu Radovan Karadžić prikazivao kao mirotvorac, odbacujući optužbe da je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu protjerivanja Bošnjaka i Hrvata, koji je u više općina dosegnuo nivo genocida. Tim optužbama suprotstavljao je genocid nad srpskim narodom u Drugom svjetskom ratu, što je tužilaštvo okarakteriziralo kao njegovu huškačku retoriku koja je i dovela do rata.

VEZANI TEKST - Okolićev lov na Bužimljane ili kako je 9. januara Dodik slao poruke mira uz pjesmu "Za krst"

Podsjeća li ova Karadžićeva odbrana na sve ono što danas čujemo od Dodika, ali i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića?

Tokom suđenja u Haškom tribunalu Karadžić je u sudnici govorio:

- Za rat u Bosni i Hercegovini krivi su svi osim Srba. Zavjereničko jezgro u SDA od Mladih muslimana se držalo samo tog rješenja koje osigurava samo rat. A to rješenje je suverena i nezavisna BiH, sto posto naša. Muslimani su htjeli za sebe, to hoće i danas, a to će htjeti uvijek dok se ne kodifikuje granice entiteta u BiH i ingerencija ili se ne raziđemo na miran način.

Oglasilo se Udruženje Nanićevi Bužimljani 

Nakon što je krenula medijska hajka iz entiteta Republika Srpska, oglasili su se iz Udruženja Nanićevi Bužimljani. 

- Zbog nedozvoljenog preuzimanja i korištenja videosadržaja i slika sa naše stranice i montiranje ratohuškačkih vijesti na njihovim medijskim portalima i plasiranja istih u javnost, potražit ćemo njihovo sankcionisanje pravnim putem. Svijet treba i mora znati pravu istinu. Mi se imamo čime ponositi - poručili su iz Udruženja. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.