open-navfaktor-logo
search
Investicije
Domaća firma u Živinicama gradi fabriku vrijednu više od 20 miliona KM
U poslovnoj zoni Ciljuge II u Živinicama u toku je izgradnja nove fabrike vrijedne više od 20 miliona konvertibilnih maraka.
25.08.2022. u 08:09
get url
text

Domaća firma Disk Živinice investirat će više od 20 miliona konvertibilnih maraka u novu fabriku za proizvodnju poliuretanskih termoizolacionih panela u Živinicama.

Prema riječima gradonačelnika Samira Kamenjakovića, podrška Gradske uprave Živinice svakom investitoru koji želi otvarati proizvodne pogone na području Grada Živinice jedan je od prioritetnih ciljeva Gradske uprave.

Riječ je o domaćoj firmi koja posluje u Živinicama već 26 godina. Od osnivanja do danas firma je u stalnom porastu proizvodnje i poslovnih rezultata. Firma Disk je danas specijalizovana za trgovinu građevinskim materijalima, proizvodnju limenih krovova i fasada i među vodećim je kompanijama u toj djelatnosti, saopćio je Grad Živinice.

Završetak radova i otvaranje nove fabrike, prema riječima direktora firme Disk Zijada Selimovića, planirani su za početak 2023. godine. Otvaranjem nove fabrike otvorit će se nova radna mjesta.

Naime, administracija Grada Živinice na čelu sa gradonačelnikom Samirom Kamenjakovićem je u proteklih šest godina, razrađenim strateškim planiranjem, reformom uprave i pametnom politikom ulaganja omogućila stranim i domaćim investitorima ambijent za poslovanje u Gradu Živinice.

Uređenje poslovne zone i smanjena cijena rente po izgrađenoj poslovnoj jedinici, te dobijanje BFC certifikata, dovelo je do toga da se Grad Živinice svrsta u najpovoljnije destinacije za ulaganje u odnosu na sve druge lokalne zajednice na području Federacije Bosne i Hercegovine, navode iz Grada Živinice.

Tome je, kako dodaju, u velikoj mjeri doprinijelo i formiranje Centra za biznis, te pojednostavljenje procedura. Dakle, u Gradu Živinice se za samo dva sata može dobiti dozvola za pokretanje obrta, a za 72 sata građevinske i urbanističke dozvole.

Finansijski efekti ulaganja u poslovne zone vidljivi su i u poslovnim statističkim podacima. Tako su svi parmetri prihoda, dobiti i vrijednosti izvoza dvostruko uvećani.

Projekat poslovne zone pokazao se uspješnim zbog povjerenja i poticaja kako domaćih tako i stranih investitora da ulažu u lokalnu zajednicu i na taj način povećavaju broj radnih mjesta.

Poslovna zona Ciljuge II bila je jedan od najvažnijih alata za stvaranje preduvjeta za poduzetništvo, a ulaganje u poslovne zone podstiče otvaranje novih, te rast postojećih preduzeća. To su projekti koji imaki direktan efekat na razvoj privrede ne samo lokalne zajednice, već i i cjelokupne države Bosne i Hercegovine.

Prema riječima gradonačelnika Kamenjakovića, razvoj privrede je srce razvoja svake lokalne zajednice, jer je to preduvjet zapošljavanje, odnosno da ljudi ostaju u lokalnoj zajednici i državi Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.