open-navfaktor-logo
search
Ruska invazija
Dramatični govori u UN-u: Svjetski mir ugrožen, prijeti ogromna izbjeglička kriza
Na Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku održana je rasprava o krizi u Ukrajini. Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres održao je dramatičan govor.
23.02.2022. u 19:16
get url
text

- Ova sjednica se odvija u jeku najozbiljnije prijetnje svjetskom miru i sigurnosti u posljednjim godinama, u najmanju ruku otkad sam ja generalni sekretar UN-a. Iskreno sam se nadao da ovaj trenutak nikad neće doći. Najnoviji događaji vezani za Ukrajinu su izuzetno zabrinjavajući. Tu mislim na izvještaje o kršenju primirja širom linije razgraničenja ukrajinske vojske i separatista. Postoji stvaran rizik daljnje eskalacije na terenu - rekao je prvi čovjek UN-a.

On je upozorio da se svijet suočava s "trenutom opasnosti" zbog tenzija u Ukrajini i Rusiji. Guterres je rekao da je vrijeme za "suzdržanost, razum i deeskalaciju" kako bi se izbjegla "razmjera i ozbiljnost potrebe neviđene dugi niz godina".

- Vrijeme je da se uspostavi primirje i vrati se na stazu dijaloga i pregovora - kazao je on.

Naglasio je da je "potpuno posvećen rješavanju ove krize bez daljeg krvoprolića".

Američka ambasadorica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield rekla je da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla stvoriti do pet miliona novih izbjeglica.

- Nastavi li Rusija ovim putem, moglo bi doći do nove izbjegličke krize, jedne od najvećih s kojima se svijet danas suočava - rekla je Thomas-Greenfield.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba je u svom govoru pozvao na "brzu, konkretnu i odlučnu akciju".

- Nalazimo se u kritičnom trenutku svjetske historije. Ono što svijet poduzme danas će definirati desetljeća koje dolaze - rekao je Kuleba.

- Svi smo čitali o greškama koje su političari napravili uoči svjetskog ratova - rekao je Kuleba i pozvao sve zemlje da ne ponavljaju greške iz prošlosti.

- Ruske optužbe prema kojima Ukrajina eskalira situaciju su apsurdne. Ruske izjave su nevjerovatne i užasne, idu puno dalje od toga da prijete Ukrajini - rekao je Kuleba i podsjetio na govor koji je ruski predsjednik Vladimir Putin održao u direktnom televizijskom prijenosu, kad je Ukrajini negirao pravo da postoji.

- Svako ko misli da pretjerujem bi trebao pogledati taj zastrašujući govor - rekao je Kuleba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.