open-navfaktor-logo
search
Podignuta optužnica
Dvojica Bišćana i Egipćanin čamcima preko Save pokušali prokrijumčariti migrante u Hrvatsku
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv dvije osobe iz BiH i jedne iz Egipta zbog organizovanog krijumčarenja migranata sa područja Egipta, koji su boravili u BiH, prema Hrvatskoj i dalje u EU.
28.04.2020. u 10:28
get url
text

Kako je saopćeno iz Tužilaštva, tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu kojom su obuhvaćeni Ahmed Ghabir Mahmud Fethallah, rođen 1991. godine u Egiptu, nalazi se u pritvoru, Duraković Alan, rođen 1997. godine u Bihaću, i Bakrač Amir, rođen 1997. godine, također u Bihaću.

U optužnici se navodi, da su se optuženi, prema unaprijed dogovorenim ulogama, angažovali na krijumčarenju i prevozu grupe od najmanje 15 državljana Egipta, koji su nezakonito boravili u BiH, te ilegalne  migrante dovezli sa područja Bihaća, na riječnu granicu BiH i Hrvatske, na rijeci Savi.

Tu su im osigurali gumene čamce sa namjerom da ih prebace u Hrvatsku, odnosno dalje na područje EU.

U tome su ih spriječili pripadnici MUP-a RS-a, koji su ih otkrili i uhapsili,a a na obali rijeke pronađeni su migranti sa područja Egipta.

- Optuženi se terete da su počinili krivično djelo organizovanje gupe ili udruženja za izvršenje kkrivičnog djela krijumčarenja migranata iz člana 189a. KZ BiH a u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje osoba iz člana 189. KZ BiH - navodi se u saopćenju.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.