open-navfaktor-logo
search
Američka kompanija
EMA preporučuje Merckov lijek protiv covida osobama s rizikom od teškog oblika bolesti
Evropska agencija za lijekove (EMA) preporučila je danas upotrebu eksperimentalne tablete američke kompanije Merck u roku od pet dana od pojave simptoma COVID-19 za liječenje odraslih kojima nije potrebna kiseonička podrška, a koji su u riziku od težeg oblika bolesti.
19.11.2021. u 18:12
get url
text

EMA je saopćila da tabletu treba uzimati dva puta dnevno tokom pet dana, ali je savjetovala da je ne koriste trudnice, niti žene koje planiraju trudnoću.

- EMA je objavila ovaj savjet da bi podržala nacionalne vlasti u mogućem donošenju odluke o prijevremenoj upotrebi ovog lijeka prije tržišnog odobrenja, imajući u vidu rastuće stope zaraze i smrtnih ishoda od COVID-19 širom EU - navodi se u saopćenju. 

EMA je 8. novembra počela da preispituje podatke vezane za tablete za liječenje COVID-19 kompanije Merck, kako bi što prije mogla da da mišljenje zdravstvenim vlastima država 27-članog bloka.

Velika Britanija je 4. novembra postala prva zemlja koja je dala zeleno svjetlo za upotrebu ovog lijeka.

Britanska agencija za lijekove i medicinska sredstva saopćila je da je odobrila tabletu za starije od 18 godina koji imaju blagi ili umjereni oblik koronavirusa i bar jedan dodatni faktor rizika za dobijanje težeg oblika COVID-19, poput gojaznosti, starosti, dijabetesa ili srčanih bolesti.

Kompanija je u septembru izvjestila da je njen lijek smanjio stopu hospitalizacije i smrti za 50 posto. 

Lijek cilja enzim koji koronavirus koristi da se reprodukuje, ubacujući greške u njegov genetski kod koje usporavaju sposobnost širenja i preuzimanja ljudskih ćelija, objavio je RSE. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.