open-navfaktor-logo
search
Odlučio Nezavisni odbor
Enes Karić najuspješniji kandidat za direktora DKPT-a, Korman prvorangirani za zamjenika direktora GPBiH
Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, nakon jutros objavljenih intervjua sa kandidatima koji su konkurisali za mjesto direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH i zamjenika direktora Granične policije BiH (GPBiH), na održanoj 25. sjednici utvrdio je liste najuspješnijih kandidata.
22.05.2023. u 17:55
get url
text

Kako je za Faktor potvrdio Enes Obralija, predsjednik Nezavisnog odbora, najuspješniji kandidat za direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela je Enes Karić, komandant Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e. On bi na tom mjestu trebao zamijeniti Mirsada Vilića, kojem je istekao mandat.

- Na drugom mjestu je Ensad Korman, dok je trećeplasirani Mustafa Selmanović - kazao je Obralija za Faktor.

Enes Obralija  FOTO: SRNA

Kada je u pitanju izbor zamjenika direktora GPBiH, prvoplasirani je Ensad Korman, donedavni vršilac dužnosti direktora FUP-a, drugi na listi je Mustafa Selmanović (komandant Specijalne jedinice FUP-a), dok je treći najuspješniji kandidat Edin Malkić iz SIPA-e. 

Rang-lista za svaku poziciju upućuje se ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine. Konačnu odluku donosi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Novi saziv Vijeća ministara je u februaru imenovao rukovodioce policijskih agencija iz reda srpskog i hrvatskog naroda, dok je za ove dvije, na koje su trebali biti imenovani kadrovi iz reda bošnjačkog naroda, ponovo raspisivan javni poziv.

Direktor SIPA-e je Darko Ćulum čiji mandat je počeo 2020. godine, zamjenik je Zoran Galić, direktor GP BiH je Mirko Kuprešaković, dok su dva zamjenika u DKPT-u Đuro Knežević i Goran Amidžić.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.