open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Turske
Erdogan: Hamas nije teroristička organizacija, već grupa oslobodilaca koji se bore za svoj teritorij i ljude
Sve strane u palestinsko-izraelskom ratu trebale bi obustaviti paljbu, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu, pozivajući na hitan prekid vatre.  
25.10.2023. u 13:07
get url
text

Erdogan je u obraćanju na sastanku parlamentarne grupe Stranke pravde i razvoja (AK) u Ankari izjavio da je prije 7. oktobra, kada je izbio sukob, planirao posjetiti Izrael, ali je potom otkazao takve planove. Poručio je da njegova zemlja nikada neće odobriti da Izrael čini zločine, javlja Anadolija.

Skoro polovina ubijenih u izraelskim napadima na Gazu do sada su djeca, što pokazuje da je cilj planska brutalnost da se počine zločini protiv čovječnosti, dodao je Erdogan.

Istakao je da oni koji su se zalagali za svijet u ratu Rusije protiv Ukrajine sada šute o masakru u Gazi, što je, kako je rekao, "najkonkretniji izraz licemjerstva".

Optužio je države izvan regiona Bliskog istoka da su samo "dolile ulje na vatru" pružanjem podrške Izraelu, dodajući da će Sjedinjene Američke Države (SAD) također biti na gubitku jer ne žele da se pravedno vlada svijetom.

Naglasio je da je zvanična Ankara posebno pogođena bespomoćnošću u koju su zapale Ujedinjene nacije (UN) i niko to više ne shvata ozbiljno, jer je UN zatvorio oči pred brutalnim ubijanjem djece.

Kritike Turkiye prema nepravednoj strukturi Vijeća sigurnosti UN-a ponovo su potvrđene najnovijim dešavanjima, dodao je turski predsjednik te podsjetio da je jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti uložila veto na rezoluciju o prekidu vatre na Bliskom istoku.

Erdogan je ponovio svoj poznati slogan za reformu UN-a, poručivši: "Svijet je veći od pet", aludirajući na pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a s pravom veta.

- Izraelski napadi na Gazu su za one koji ih izvode i za one koji ih podržavaju znak stanja koje ukazuje na ubistvo i mentalnu bolest - dodao je.

Erdogan je također kazao da Hamas nije teroristička organizacija, već grupa oslobodilaca i mudžahida (boraca) koji se bore da zaštite svoj teritorij i ljude.

- Zajedničko djelovanje islamskih zemalja dovelo bi najprije do primirja, a potom do trajnog mira na Bliskom istoku - rekao je.

Jevrejski narod dobro zna da je Turska jedina zemlja koja je stoljećima bez antisemitizma, dodao je Erdogan.

- Pozivam sve zemlje s razumom i savješću da izvrše pritisak na Netanyahuovu vladu da vrati državu Izrael zdravom razumu - istakao je.

Poručio je da je Turska spremna biti jedan od garantera mira za palestinsku stranu, sa svojim humanitarnim, političkim i vojnim kapacitetima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.