open-navfaktor-logo
search
Izvor terorističkih akata
Erdogan: Naše operacije će se nastaviti sve dok ne osiguramo svaki pedalj planina na sjeveru Iraka
Turske antiterorističke operacije će se nastaviti sve dok ne osiguramo svaki pedalj planina na sjeveru Iraka, koje su izvor terorističkih akata, obećao je u utorak predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan nakon sjednice Vlade u Ankari.
16.01.2024. u 19:17
get url
text

Naveo je da je u posljednjih pet dana, u sklopu zračnih operacija u Siriji i Iraku pogođeno 114 ciljeva, a neutralisano 78 terorista.

- Pokušaji podsticanja, jačanja terorističke organizacije PKK kroz nabavku oružja, municije, skloništa za obuku dobili su zamah. Naše prekogranične operacije su osujetile zavjere koje su imale za cilj da uvuku Tursku u unutrašnja previranja kroz talas neregularnih migracija - poručio je Erdogan.

Naglasio je da budući da se obećanja koja su im data ne ispunjavaju, niko se ne može protiviti da Turska poduzme neophodne mjere za vlastitu sigurnost.

Erdogan je naveo da je Turska uspješnim prekograničnim operacijama jasno i nedvosmisleno pokazala da neće dozvoliti nikakve "hirurške" napade na svojoj teritoriji.

- Naložili smo našim sigurnosnim jedinicama da unište sve terorističke elemente koje otkriju, bez obzira na to ko se nalazi pored, u njihovoj blizini ili iza njih - izjavio je Erdogan, prešutno implicirajući da sve međunarodne snage koje rade s terorističkim grupama treba da prestanu s tim.

- Naše vojno prisustvo van naših granica je od vitalnog značaja za sigurnost naše domovine i mir naših građana. Od toga nema odustajanja - dodao je Erdogan.

Ove izjave uslijedile su nakon novih napada terorističke organizacije PKK posljednjih dana koji su odnijeli živote 21 turskog vojnika, nakon čega su uslijedile turske akcije na terorističke ciljeve u sjevernom Iraku i Siriji.

Nakon ubistva devet turskih vojnika u petak u terorističkom napadu na sjeveru Iraka, snage sigurnosti počele su obračun s teroristima PKK/YPG-a.

Velika narodna skupština Republike Turske usvojila je u utorak zajedničku deklaraciju protiv terorizma, potvrđujući volju zemlje da se bori protiv svih terorističkih grupa bez obzira na to gdje se nalaze.

- Izjavljujemo cijelom svijetu da Turska ima snagu da se odlučno bori protiv svih terorističkih grupa u zemlji i inostranstvu. Očekujemo da će parlamenti drugih zemalja i međunarodnih organizacija zauzeti jasan, beskompromisan stav protiv terorističkih akata usmjerenih na Tursku - navodi se u prijedlogu koji je usvojila skupština.

Teroristi PKK-a se često kriju u sjevernom Iraku kako bi planirali prekogranične napade u Turskoj. Grupa također ima sirijski ogranak, poznat kao YPG.

Turska je pokrenula niz operacija protiv PKK-a u sjevernom Iraku od 2020. godine, a posljednja operacija "Kandža-Katanac" pokrenuta je u aprilu 2022. ciljajući skrovišta terorista PKK-a u sjevernoiračkim područjima naročito u području Metine, Zapa i Avasin-Basyana.

Prethodno su pokrenute operacije Turske "Kandža-Tigar" i "Kandža-Orao" 2020. godine kako bi osigurale sigurnost turskog naroda i granica tako što će neutralizirati prijetnju PKK-a i ostalih terorističkih grupa koje koriste sjever Iraka za planiranje prekograničnih napada.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.