open-navfaktor-logo
search
Turska će...
Erdogan: Netanyahu više nije neko s kim možemo razgovarati, precrtali smo ga i bacili
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da izraelski premijer Benjamin Netanyahu više nije neko s kim će se razgovarati te je poručio da će Turska učiniti sve što je u njenoj moći da iznese izraelsko kršenje ljudskih prava, ratne zločine pred Međunarodni krivični sud, javlja Anadolu.
04.11.2023. u 12:37
get url
text

Erdogan je u intervjuu tokom avionskog leta na povratku iz službene posjete iz Kazahstana izjavio da je za napade na blokirani palestinski pojas Gaze najodgovorniji izraelski premijer Netanyahu i da mu slabi podrška i u samom Izraelu.

- Netanyahu više nije neko s kim možemo razgovarati. Precrtali smo ga i bacili - poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je kazao da Netanyahu gubi podršku izraelskih građana i da vjerskom retorikom želi pridobiti podršku za masakre u Gazi.

Dodao je da Netanyahuova djela nemaju nikakve veze sa vjerskim knjigama, uključujući i Toru i Bibliju.

- Rekao sam nešto u svom govoru na Maršu za Palestinu u Istanbulu. Najavio sam da ćemo podržati inicijative koje bi iznijele izraelska kršenja ljudskih prava i ratne zločine pred Međunarodni krivični sud. Naši nadležni organi, posebno naše Ministarstvo vanjskih poslova, će obaviti ovaj posao - rekao je Erdogan.

Erdogan je također rekao da je Turska spremna djelovati kao zemlja garant za Gazu nakon sukoba.

Turski predsjednik je naglasio da svijet zatvara oči pred izraelskim brutalnim napadima na civile i zdravstvenu infrastrukturu i da ostavlja bebe i civile da umiru.

Ističući da Evropska unija nije pristupila pitanju Gaze na pravičan način i da je bila i izvan diplomatskih procesa u rusko-ukrajinskom ratu, Erdogan je kazao da je time narušeno povjerenje u EU.

- Sada svijet mora čuti vapaje palestinske djece. Naša je dužnost da pružimo ruku pomoći tim nedužnim i potlačenim ljudima. To je ljudska dužnost - istakao je Erdogan.

Rekao je i da će predstojeći samit Organizacije islamske saradnje (OIC) u Rijadu biti ključan za napore na prekidu vatre u Gazi.

- Turska želi vidjeti mirnu Gazu, kao dio suverene države Palestine s teritorijalnim integritetom, istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom unutar granica iz 1967. godine - poručio je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.