open-navfaktor-logo
search
Mobilisani svi kapaciteti
Erdogan: Od ukupno 208 šumskih požara u 44 grada Turske, pod kontrolu stavljeno 196
Od ukupno 208 šumskih požara u 44 grada Turske, pod kontrolu je stavljeno njih 196, izjavio je danas predsjednik ove zemlje Recep Tayyip Erdogan.
06.08.2021. u 14:59
get url
text

Kako je podsjetio Erdogan, šumski požari aktivni su u još pet gradova, Antaliji, Mugli, Isparti, Aydinu i Denizliju. Aktivnosti na njihovom stavljanju pod kontrolu se nastavljaju.

Predsjednik Turske je u izjavi novinarima nakon što je u Istanbulu obavio džumu-namaz, rekao kako je broj letjelica i vozila angažovanih na gašenju šumskih požara u stalnom porastu.

- Na gašenju šumskih požara u Turskoj trenutno je aktivno 56 helikoptera - rekao je Erdogan i podsjetio i na pet ukrajinskih letjelica koje zbog mogućnosti rada noću, na zaustavljanju vatrene stihije rade 24 sata dnevno.

Erdogan je kazao da su u borbi protiv šumskih požara mobilisani svi raspoloživi kapaciteti. Turski predsjednik je podsjetio i da je iz Azerbejdžana u tu zemlju uz opremu i mehanizaciju stiglo više od 600 obučenih vatrogasaca koji pomažu u gašenju požara.

- Nećemo dozvoliti da naša zemlja bude opustošena - poručio je Erdogan.

Erdogan je najavio da će u okviru kampanje "Dah za budućnost" do kraja godine u Turskoj biti zasađeno 252 miliona sadnica, za svakog građanina po tri.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.