open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Turske
Erdogan potpisao "Global Zero Waste" deklaraciju dobre volje u New Yorku
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potpisao je sinoć deklaraciju dobre volje ”Global Zero Waste”, kampanju koju predvodi prva dama Turske Emine Erdogan, na marginama 78. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku.
19.09.2023. u 15:49
get url
text

Ceremonija potpisivanja, koju je predvodila predsjednikova supruga, održana je u diplomatskom sjedištu Turske kuće u sklopu manifestacije “Put do globalnog pokreta bez otpada“.

Predsjednik Erdogan postao je prvi zero waste volonter tako što je prvi potpisnik Globalne deklaracije dobre volje o nultom otpadu, koja je dostupna za individualno učešće na web stranici Globalnog Zero Waste pokreta.

Turski lider potpisao je deklaraciju online u ponedjeljak na web stranici zerowastecommitment.com, čime je prvi put stavljena na raspolaganje za potpise.

Erdogan je rekao da će Turkiye nastaviti svoje višestrane napore u borbi protiv krize klimatskih promjena i zagađenja životne sredine.

- Turska nastoji da pravilno ispuni svoje dužnosti prema budućim generacijama - poručio je Erdogan.

Tokom obraćanja, prva dama Turske Emine Erdogan je rekla da je deklaracija, koja predstavlja početnu fazu globalne ekspanzije pokreta Zero Waste, otvorena za potpisivanje u saradnji sa generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom.

- Ujedinimo se zarad našeg zajedničkog doma, svijeta, i pojačajmo svoje glasove. Moj poziv je naišao na oduševljenje brojnih istaknutih zagovornika zaštite životne sredine, posebno zvaničnika UN-a i supružnika lidera - rekla je Erdogan.

Ona se zahvalila turskom predsjedniku Erdoganu na podršci i na tome što je prvi potpisnik kampanje globalne podrške.

Kako se navodi na web stranici, deklaracija prepoznaje važnost efikasnog korištenja resursa, smanjenja otpada, razvoj recikliranja i drugih koraka za usklađivanje s Pariskim sporazumom i ciljevima održivog razvoja do 2030. godine.

- Obavezujemo se da ćemo promovirati pristup nultog otpada širom svijeta i dijeliti najbolje prakse za njegovo šire priznanje i primjenu - navodi se na web stranici pokreta.

Projekt Zero Waste, koji je u Turskie pokrenula prva dama Emine Erdogan, na međunarodnom nivou prošle godine je podržao i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Deklaraciju dobre volje, koju su potpisali i prva dama Turske i šef UN-a, podržali su i supružnici skoro 30 šefova država, uključujući one iz Francuske, Južne Koreje, Paragvaja i Kube.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.