open-navfaktor-logo
search
Turski predsjednik
Erdogan: Turska će ratifikovati proces članstva Finske u NATO-u
Turska je u petak objavila da će u parlamentu ratifikovati proces članstva Finske u NATO-u, javlja Anadolija.
17.03.2023. u 17:30
get url
text

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je danas nakon sastanka s finskim kolegom Saulijem Niinistom u turskoj prijestolnici Ankari istakao da je Finska ispunila uslove Turske za nastavak procesa ratifikacije.

- Odlučili smo da pokrenemo proces ratifikacije finskog protokola o članstvu u NATO-u u državnom parlamentu - kazao je Erdogan te dodao: "NATO će postati jači članstvom Finske i vjerujem da će igrati aktivnu ulogu u održavanju globalne sigurnosti i stabilnosti".

Na pitanje o kandidaturi Švedske za NATO, Erdogan je kazao da će Turska nastaviti razgovore sa Štokholmom na osnovu principa NATO-a i pristupa u borbi protiv terorizma.

- Švedska je prihvatila teroriste, što nije bio slučaj s Finskom. Kako će proces napredovati, direktno će ovisiti o konkretnim koracima koje će Švedska poduzeti - rekao je turski predsjednik.

Erdogan je podsjetio da je Turska Švedskoj "predala listu od 120 terorista" i pozvala švedsku vladu da ih isporuči Ankari.

- Nije moguće da zauzmemo pozitivan stav prema Švedskoj ako nam ne isporuče teroriste - kazao je Erdogan te naglasio: "Sve dok budemo svjedočili nepovoljnim pristupima prema Turskoj u borbi protiv terorizma, spremni smo zauzeti svaki stav".

Finski predsjednik Niinisto je izrazio zahvalnost Ankari u ime svih Finaca na odobrenju Turske za članstvo u NATO-u.

- Ovo je veoma važna vijest za sve Fince. Mnogo vam se zahvaljujemo - kazao je Niinisto.

Također je posebno pohvalio turskog predsjednika Erdogana.

- Vi ste jedan od rijetkih ljudi na svijetu koji može razgovarati sa svima. Možda ste jedini koji to čini - rekao je finski predsjednik.

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u u maju prošle godine, napuštajući decenije vojnog nesvrstavanja, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara 2022. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.