open-navfaktor-logo
search
Korak po korak
Erdogan: Turska je odlučna protivterorističkim operacijama učiniti granice sigurnima
Turska je odlučna učiniti zemlju i njee granice sigurnima kroz operacije koje provodi protiv terorizma, rekao je u subotu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.
26.11.2022. u 14:43
get url
text

- Ovim operacijama, korak po korak, odlučni smo učiniti svaki pedalj naše zemlje sigurnim, počevši od granica - rekao je Erdogan na događaju u turskoj pokrajini Konya.

Erdoganove poruke uslijedile su nakon što su ove sedmice tri turska vojnika ubijena u sjevernom Iraku vatrom u zoni operacije "Kandža-katanac", koju je Turska pokrenula u aprilu kako bi ciljala na skrovišta terorističke organizacije PKK u sjevernim regijama Metina, Zap i Avasin-Basyan u blizini granice s Turskom.

Erdogan je izrazio saučešće ožalošćenim porodicama vojnika, turskim oružanim snagama i naciji.

U nedjelju su turske snage pokrenule prekograničnu zračnu operaciju "Kandža-mač" protiv terorističke organizacije PKK/YPG koja djeluje u terorističkim skrovištima u pograničnim dijelovima Sirije i Iraka i planira napade na Tursku.

Turski zvaničnici su kazali da je operacija pokrenuta u skladu s međunarodnim pravom i pravom nacije na samoodbranu prema rezolucijama Ujedinjenih nacija. Također naglašavaju da su teroristi jedina meta operacije.

Zračna antiteroristička operacija "Kandža-mač" uslijedila je nakon terorističkog napada kojeg su teroristi PKK/YPG-a izveli 13. novembra u prometnoj istanbulskoj ulici Istiklal i u kojem je ubijeno šest osoba, a 81 je povrijeđena.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK, koji se nalazi na popisu terorističkih organizacija Turske, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, odgovoran je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i stare. YPG je sirijski ogranak te terorističke organizacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.