open-navfaktor-logo
search
Samit u Indiji
G20 usvojio deklaraciju u kojoj je izbjegnuto direktno optuživanje Rusije za rat u Ukrajini
 Na samitu G20 u Indiji dogovorena je zajednička deklaracija kojom se osuđuje upotreba sile u ratu u Ukrajini, ali nije direktno kritizirana Rusija.
09.09.2023. u 19:07
get url
text

Malo ko je očekivao usvajanje zajedničke deklaracije s obzirom na oštre podjele u toj grupi o njihovim stavovima oko rata u Ukrajini, ali je indijski premijer Narendra Modi objavio da je grupa postigla konsenzus o deklaraciji.

Jaka naznaka da su pregovori u posljednjem trenutku u toku pojavila se u ranijem nacrtu deklaracije kojoj je u petak pristupio BBC, a gdje je bilo vidljivo da je paragraf o Ukrajini ostavljen prazan. Sporna tačka bio je rat u Ukrajini - kao što je bio slučaj i tokom summita na Baliju prošle godine.

Čini se da je Deklaracija iz Delhija osmišljena kako bi omogućila i Zapadu i Rusiji da pronađu pozitivne strane. No u procesu se koristio jezik koji nije tako snažan u svojoj osudi Moskve kao što je to bio slučaj na Baliju prošle godine.

Na Baliju su čelnici G20 "najoštrije osudili agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu" - iako su primijetili da "postoje drugačija stajališta i različite procjene situacije i sankcija", dok deklaracija iz Delhija ne kritizira direktno Rusiju za rat.

Dokument govori o "ljudskoj patnji i negativnim dodatnim učincima rata u Ukrajini s obzirom na globalnu sigurnost hrane i energije". Također je ponovljeno priznanje "različitih pogleda i ocjena".

Važno je da se u deklaraciji navodi "rat u Ukrajini", a ne "rat protiv Ukrajine". Ovakav izbor riječi mogao je povećati vjerovatnost da će Rusija prihvatiti deklaraciju, piše BBC.

Ukrajina, koja je učestvovala na summitu na Baliju, nije pozvana ove godine, a njezin je odgovor na deklaraciju bio kritizirajući.

- U pogledu ruske agresije na Ukrajinu, G20 nema se čime pohvaliti - navelo je Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine na Twitteru.

Osim toga, na summitu je Modi službeno pozvao Afričku uniju (AU) da postane stalna članica G20. Delhi je dao prednost uzdizanju glasova ovih nacija kao temelju svog predsjedanja, a u bliskoj budućnosti spreman je 'pobrati plodove' tog strateškog poteza dok se takmiči s Kinom za uticaj u Aziji i Africi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.