open-navfaktor-logo
search
Zaboravili inflaciju
Gavran: Nerealne procjene Direkcije za ekonomsko planiranje, umjesto recesije najavljuju rast ekonomije u BiH
U Bosni i Hercegovini se od 2023. do 2025. godine može očekivati nastavak trenda pozitivnog ekonomskog rasta po prosječnim stopama oko 3,2 posto na godišnjem nivou - 3,1 posto 2023. godine, tri posto 2024, i 3,4 posto 2025. godine, procjena je Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.
19.09.2022. u 07:50
get url
text

- Procjene Direkcije za ekonomsko planiranje BiH izgledaju mi kao da je neko zaboravio da pogleda ranije objavljene podatke o ekonomskom rastu u BiH koje su možda imale smisla prije početka najave recesije, ekonomske krize i inflacije širom svijeta. Zato najavljene procjene ne djeluju realno pogotovo što znamo da vlasti u BiH ne čine čak ni urgentne mjere za suzbijanje inflacije od suspenzije akciza na gorivo, a kamoli da stvaraju uvjete da BiH krene razvojnom putanjom – kaže za Faktor ekonomski analitičar Igor Gavran.

Prema mišljenju našeg sagovornika, stope ekonomskog rasta prema procjenama Direkcije za ekonomsko planiranje BiH nisu visoke, za neke normalne okolnosti, ali:

- Međutim, BiH se nije vratila u ekonomskom razvoju koje smo imali prije pandemije koronavirusa. Ali realno s obzirom na stanje u Evropi za koju smo najviše vezani, potpuno su nerealne procjene za našu zemlju, kada Njemačka najavljuje recesiju, kao jedna država u koju BiH najviše izvozi svojih proizvoda, a najavljuje se ekonomski rast u našoj zemlji.

Tokom trogodišnjeg perioda očekuje se da domaća potražnja kroz privatnu potrošnju i investicije bude glavni oslonac ekonomskog rasta, dok se s druge strane očekuje stagnacija javne potrošnje, što će rezultirati smanjenjem njenog učešća u strukturi bruto domaćeg proizvoda, odnosno njenog doprinosa u ekonomskom rastu BiH, navedeno je u informaciji Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

- U BiH imamo kontinuirani trend previsoke javne potrošnje za potpuno neproduktivne stvari. U suštini u vrijeme kada je privreda u recesiji jedini način je da se nešto potakne u privredi jeste rast produktivne javne potrošnje. Odnosno, da se budžetska akumulirana sredstva značajnije upotrijebe za podršku privredi, a sa stagnacijom javne potrošnje. Privreda je u problemima i nedostaje joj novca i ne znam od čega će se stvoriti privredni rast – ističe Gavran.

Iz Direkcije za ekonomsko planiranje navode da bi poboljšanje poslovnog ambijenta trebalo da rezultira povećanjem investicionih ulaganja, domaćih i stranih.

- Većina potencionalnih stranih investitora će biti u problemima i borit će se da opstanu u svojim državama. Ako se odluči za ulaganja izvan svoje zemlje, prije će ulagati u zemlje regiona oko BiH jer su atraktivnije i daju velike povlastice stranim investitorima, a BiH se i do sada mučila da privuče bilo kakva strana ulaganja – zaključuje Igor Gavran.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.