open-navfaktor-logo
search
Izbori u SAD
Glas za Trumpa jedini je bijeg s brzog puta Joea Bidena u pakao
Bivši američki predsjednik Donald Trump, u govoru konzervativcima ovog poslijepodneva, oslikao je mračnu, iskrivljenu sliku Amerike razorene zločinom, nasiljem, krvoprolićem, haosom i tiranijom, prema dijelovima govora koje je dobio Axios.
25.02.2024. u 15:42
get url
text

Trump sebe predstavlja kao jedinu kočnicu "Bidenovog brzog puta do pakla".

Na dan zatvaranja godišnje konferencije Conservative Political Action Conference (CPAC) u Oxon Hillu — Trump propovijeda viziju sebe kao “jedinog”, spasitelja.

“Prije četiri godine,” rekao je Trump, “rekao sam vam da bi, ako bi pokvareni Joe Biden došao u Bijelu kuću, naše granice bile ukinute, naša bi srednja klasa bila desetkovana, a naše bi zajednice bile pogođene krvoprolićem, haosom i nasilnim zločinima."

"Pokvareni Joe i njegovi pristaše zarobili su vas u ekspresnom vlaku koji juri prema propasti i ropstvu", nastavlja Trump. "Glas za Trumpa vaša je karta natrag u slobodu. To je vaša putovnica iz tiranije. I to je vaš jedini bijeg s brzog puta Joea Bidena u pakao."

Trump pita slušatelje na CPAC-u — koji se predstavlja kao "najveće i najutjecajnije okupljanje konzervativaca na svijetu" — da zamisle inflaciju i imigraciju nakon još četiri godine Bidena i kako bi Ministarstvo pravosuđa bilo van kontrole. Tvrdi da bi svijet bio kaotičniji, a ulice i fakultetski kampusi opasniji.

"Uspjeh bez presedana Sjedinjenih Američkih Država bit će moja konačna i apsolutna osveta", kaže Trump.

Ako Biden pobijedi, kaže Trump, "najgore tek dolazi".

Trump sebe zove "borcem za slobodu" protiv korumpiranog političkog sistema.

Ipak, stvarni svijet izgleda malo drugačije od onoga što zamišlja Trump. Nasilni kriminal se smanjio pod Bidenom, prema podacima FBI-a. Glavni državni odvjetnik Merrick Garland rekao je da bi podnio ostavku ako bi Biden od njega zatražio da poduzme mjere protiv Trumpa.

Neil Irwin iz Axiosa napisao je da je američka ekonomija rasla brže od bilo kojeg konkurenta prošle godine, uz veliku razliku, i da je na putu da to učini i ove godine.

"Kineska špijunaža kida utrobu našoj zemlji — ali u međuvremenu je naša klasa nacionalne sigurnosti opsjednuta nadziranjem, cenzuriranjem, manipuliranjem i kontrolom građana koji poštuju zakon", izjavio je Trump. "Ove agencije bi nas trebale štititi od komunističke Kine - a ne pretvarati nas u komunističku Kinu."

"U isto vrijeme, proći će dani kada su druge zemlje uzimale našu pomoć i zaštitu jednom rukom, dok su krale naše poslove i ostavljale američke radnike na otpadu."

Trumpov govor dolazi u vrijeme dok su otvorena birališta na republikanskim predizborima u Južnoj Karolini, gdje je veliki favorit protiv Nikki Haley, bivše guvernerke te države.

Trumpovi dužnosnici zaklinju se da je ovo posljednji dan koji će posvetiti Haley - odlučno krećući u režim općih izbora čak i prije nego što bivši predsjednik službeno osvoji republikansku nominaciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.