open-navfaktor-logo
search
Misteriozni slučaj
Godinu od pronalaska tijela u Studenčici: Smrt Lane Bijedić iz Mostara još nerazjašnjena
Smrt 19-godišnje Lane Bijedić iz Mostara, čije tijelo je prije godinu na današnji dan pronađeno u koritu rijeke Studenčice ispod vijadukta u Zvirovićima, na granici Ljubuškog i Čapljine, i dalje je nerasvijetljena.
06.10.2020. u 14:47
get url
text

Tijelo je u rječici pronašao lokalni ribar, a prema tragovima na mjestu događaja, posumnjalo se u nasilnu smrt.

Međutim, kako je istraga slučaja odmicala, otvaralo se sve više pitanja, a odgovora je bilo sve manje.

Lana je tog 6. oktobra trebala otputovati iz Mostara u Sarajevo na fakultet. Međutim, u popodnevnim satima je izašla iz kuće, kazavši majci da ide s prijateljicom na kafu, i više se nije vratila.

Kako i zašto se našla na mjestu gdje je tijelo pronađeno, potpuna je misterija.

Povrede po vratu i tijelu

Tokom istrage saslušan je veliki broj svjedoka, na osnovu kamera videonadora utvrđena je putanja kojom se kretala, od telekomunikacionih operatera pribavljeni su podaci o ispisu dolaznih i odlaznih poziva Laninog mobitela, kao i drugih mobitela koji su toga dana bili na baznim stanicama koje pokrivaju mjesto gdje je tijelo pronađeno, ali ništa od toga nije mnogo koristilo u istrazi.

Podsjetimo, obdukcijom koja je obavljena po nalogu Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona utvrđeno je da je djevojka imala povrede po vratu i tijelu, za koje je vještak kazao da su mogle nastati davljenjem, te udarcima šakama, nogama ili tupim predmetom.

Stoga je slučaj kvalifikovan kao ubistvo i istraga je sve vrijeme vođena u tom pravcu.

Mjesto na kojem je pronađeno tijelo    FOTO: ARHIV

S druge strane, u augustu ove godine u slučaj se uključio John Clark, forenzički vještak za patologiju Univerziteta u Glasgowu, stručnjak kojeg je Haški sud angažirao za vještačenja ekshumacija masovnih grobnica u okolini Srebrenice.

Clark je neformalno iznio mišljenje prema kojem povrede koje je imala Lana odgovaraju povredama koje nastaju prilikom zaustavljanja tijela pri većoj brzini. Takve povrede nastaju prilikom pada s visine ili u nekim saobraćajnim nesrećama.

Iz Tužilaštva ZHK, međutim, za Faktor su podvukli da se radi o neformalnom mišljenju vještaka Clarka, koji nije radio zvanično vještačenje.

Ono što baca dodatnu sumnju da bi se u ovom slučaju moglo raditi o samoubistvu je to što je Lanin telefon pronađen u njenom džepu. U telefonu, nakon što su ga vještaci uspjeli otključati, pronađena je fotografija sačinjena sa nadvožnjaka u Zvirovićima, a na kojem je zumirano mjesto gdje je kasnije njeno tijelo pronađeno.

Javljale se i gatare s "informacijama"

Sve i da je pala sa nadvožnjaka, istražitelji ne mogu isključiti ni mogućnost da ju je neko mogao gurnuti.

S druge strane, prema nezvaničnim informacijama Faktora, Lanina majka odlučno odbacuje mogućnost da se njena kćerka ubila.

Podsjetimo, nakon smrti je u Mostaru obavljen vjerski ispraćaj, nakon čega je Lanino tijelo, na zahtjev porodice, kremirano u Beogradu.

Policija i Tužilaštvo su nakon pronalaska tijela djevojke pozvali sve građane koji imaju bilo kakve informacije da im ih i dostave.

Saznajemo da su građani dostavljali razne informacije, a javljale su se čak i neke osobe koje se bave proricanjem, koje su sa njima željele podijeliti neka svoja "saznanja". 

Sve pristigle dojave su ispitane, neke se i dalje istražuju, ali mozaik ovog misterioznog slučaja još nije sklopljen.

Iz Tužilaštva su nakon prozivki u medijima da su navodno istragu vodili u pogrešnom pravcu, kazali kako se neće oglašavati sve do donošenja konačne tužilačke odluke u ovom slučaju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.