open-navfaktor-logo
search
Otkriveni na prijelazu
Granična policija BiH: Državljanin Hrvatske u kamionu pokušao prokrijumčariti 30 državljana Turske
Pripadnici Centralnog istražnog ureda Granične policije Bosne i Hercegovine i Jedinice granične policije BiH Orašje u ponedjeljak su spriječili krijumčarenje 30 državljana Republike Turske na Međunarodnom graničnom prijelazu Bosanski Šamac, javlja Anadolu Agency (AA).  
04.10.2022. u 12:37
get url
text

Iz Granične policije BiH saopćeno je da su ilegalni migranti su otkriveni uz korištenje specijalističke opreme u tovarnom prostoru kamiona, nacionalnih oznaka Republike Hrvatske, a u kojem se prevozio drvni asortiman iz BiH u Saveznu Republiku Njemačku.

- Radi se o teretnom motornom vozilu u vlasništvu pravne osobe, kojim je upravljao S.M. (1970.), državljanin R. Hrvatske, koji je pokušao u tovarnom prostoru teretnog motornog vozila, nezakonito prebaciti preko državne granice državljane Turkiye koji nisu ispunjavali uvjete za zakonit prelazak granice, u namjeri pribavljanja za sebe nezakonite imovinske koristi - saopćeno je iz Granične policije.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo "krijumčarenje osoba" iz člana 189. Krivičnog zakona BiH, državljanin Hrvatske je lišen slobode i ispitan u svojstvu osumnjičene osobe.

- Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, teretno motorno vozilo sa priključnim vozilom, novac i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela su privremeno oduzeti.

Tokom realizacije ove akcije pripadnici Granične policije BiH su koristili specijalističku opremu doniranu od Vlade Velike Britanije i Vlade Savezne Republike Njemačke.

Iz Granične policije navode da je nakon kriminalističke obrade i saslušanja svjedoka, 30 državljana Turkiye uz prijedloge za protjerivanje sa teritorije BiH, predato službenicima Službe za poslove sa strancima BiH, a da je u toku daljnji rad na ovom slučaju.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.