open-navfaktor-logo
search
Akcija "Štit"
Granična policija zaplijenila 26.750 kutija cigareta sakrivenih u kamionu ispod rude boksit
U okviru operativne akcije "Štit 2021" pripadnici Jedinice granične policije Trebinje, 16. aprila 2021. godine, spriječili su krijumčarenje 26.750 kutija različitih vrsta cigareta na ulasku u Bosnu i Hercegovinu na Zajedničkom graničnom prijelazu Deleuša – Vraćenovići.
17.04.2021. u 12:50
get url
text
Zaplijenjene cigarete u Trebinju
Zaplijenjene cigarete u Trebinju

Cigarete su otkrivene detaljnim pregledom teretnog motornog vozila marke Man i priključnog vozila marke Mol, bh. nacionalnih oznaka, i uz pomoć specijalističke opreme, a bile su sakrivene u tovarnom dijelu vozila ispod rude boksit. Rudu je iz pravca Crne Gore prevozio državljanin BiH, M.J. (1956.), i nije posjedovao dokumentaciju o porijeklu robe, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Ispod boksita pronađene cigarete 

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo krijumčarenje iz člana 214. Krivičnog zakona BiH, o događaju su obaviješteni tužilac Tužilaštva BiH i sudija za prethodni postupak Suda BiH. Prema njihovim naredbama, M.J. je lišen slobode i u blizini prijelaza Deleuša izvršen pretres vozila u kojem su otkrivene cigarete bez akciznih markica.

Cigarete, čija se tržišna vrijednost procjenjuje 133 750 KM i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti, a protiv M.J. bit će dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH.
U toku provođenja aktivnosti koje su doprinijele otkrivanju i dokumentovanju ovog krivičnog djela, pripadnicima JGP Trebinje podršku su pružili službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH na spomenutom graničnom prijelazu.

U povodu ovog događaja, direktor Granične policije BiH Zoran Galić je pohvalio rad pripadnika JGP Trebinje koji unatoč teškim uvjetima rada u posljednje vrijeme postižu značajne rezultate u sprečavanju svih oblika kriminaliteta.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.