open-navfaktor-logo
search
Centar za upravljanje otpadom
Grupa bh. firmi dobila u Hrvatskoj posao vrijedan 86 miliona maraka
Trebalo 16 godina od ideje i odabira lokacije da konačno u realizaciju krene jedan od najvažniji projekta u ovom dijelu Hrvatske, gradnja Centra za upravljanje otpadom na Babinoj Gori u okolici Karlovca.
16.11.2022. u 11:07
get url
text
Karlovac
Karlovac

S predstavnikom izvođača, direktorom Heringa Ladislavom Bevandom ugovor je potpisala direktorica županijske firme Kodos Marija Tufeković te kazala kako je procijenjena vrijednost bila 179 miliona kuna, no znatno je narasla. Radove će izvoditi grupa bosanskohercegovačkih firmi Hering – Elcom – Enova, koji su izabrani na petom ponovljenom javnom tenderu i kojoj je povjerena gradnja 333 miliona kuna (oko 86 miliona KM) vrijednog posla ne uključujući PDV, prenosi KAportal.hr.

Tehnologija karlovačkog Centra za upravljanje otpadom, jednog od jedanaest predviđenih u Hrvatskoj je mehaničko-biološka obrada onog otpada koji nije prethodno odvojen i ide u reciklažu.

Centar neće prikupljati samo otpad iz Karlovca i Karlovačke županije, nego i iz bližih dijelova Sisačko-moslavačke i Ličko-senjske županije.

– Izvođač ima 35 mjeseci da projektira, izgradi centar i šest mjeseci za probni rad. Centar je dimenzioniran za obradu do 30 hiljada tona miješanog komunalnog otpada. Imat će i postrojenje za obradu odvojeno prikupljenog otpada s područja Karlovca i okolice jer grad nema svoju kompostanu. Tamo će biti i postrojenje za obradu građevinskog otpada, u sklopu se sufinansiraju i četiri pretovarne stanice i sva mobilna oprema, od kamiona, buldožera i sve što tu spade – kazala je Tufeković.

S obzirom na to da se radi o izvođaču iz susjedne BiH, na novinarski upit o izvođaču Tufeković je rekla da se radi o provjerenim firmama i da su se raspitali o referencama. Kako kažu, iza sebe imaju brojne projekte i u Hrvatskoj, od gradnje mosta na Svilaji, Istarskog ipsilona, pročistaču voda u Novoj Gradišci i drugima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.