open-navfaktor-logo
search
Prekinuti vatru
Guterres: Ne možemo gledati u Libanu ono što vidimo u Gazi
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres u ponedjeljak je izrazio zabrinutost zbog trenutnih tenzija između Izraela i Libana, rekavši da se još jedan sukob poput onoga u Pojasu Gaze ne bi trebao dogoditi u Libanu.
15.01.2024. u 19:39
get url
text

- Ne možemo gledati u Libanu ono što vidimo u Gazi. I ne možemo dozvoliti da se ono što se dešava u Gazi nastavi - rekao je Guterres novinarima u sjedištu UN-a.

Šef UN-a je kazao da je desetine hiljada ljudi u sjevernom Izraelu i južnom Libanu raseljeno zbog borbi i da je humanitarni pristup Libanu i dalje ograničen.

- Prestanite da se igrate vatrom preko plave linije, deeskalirajte i okončajte neprijateljstva u skladu s Rezolucijom 1701 Vijeća sigurnosti - poručio je Guterres.

Napetosti su eskalirale duž granice Libana s Izraelom otkako je izraelska vojska pokrenula smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra.

Šef UN-a je također ponovio poziv na prekid vatre u Gazi.

- Napad izraelskih snaga na Gazu tokom ovih 100 dana pokrenuo je veliko razaranje i nivoe ubistava civila brzinom koja je bez presedana tokom mojih godina kao generalnog sekretara - naglasio je Guterres.

Ističući da su velika većina ubijenih žene i djeca, Guterres je rekao da "ništa ne može opravdati kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.