open-navfaktor-logo
search
Podrška narodu Palestine
Hiljade ljudi ispred ambasada SAD i Izraela u Madridu: Španska ministrica: Prekinuti diplomatske odnose s Izraelom
Nekoliko hiljada demonstranata okupilo se jučer pred ambasadom Izraela u Madridu prostestujući protiv okupacije Palestine i ubistva više od 16.000 civila, a među njima su bile i španske ministrice za socijalna pitanja i rodnu jednakost.
19.11.2023. u 08:33
get url
text

Demonstranti okupljeni protiv genocida u Gazi uzvikivali su "Netanyahu ubico", "Država cionista, država ubica" te "Vlado (Španija) prekini s njima odnose".

Oko izraelske ambasade bilo je rasporođeno jako policijsko osiguranje.

Demonstranti, neki s crno-bijelim palestinskim maramama oko vrata, optužili su Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države za saučesništvo u zločinima u Pojasu Gaze gdje su polovina ubijenih djeca.

Među ogorčenim građanima bile su i članice španske lijeve vlade, ministrica za socijalna pitanja Ione Bellara i ministrica za rodnu ravnopravnost Irene Montero, obje članice stranke Podemos. S njima je bila i glasnogovornica stranke Isa Serra.

- Španija treba prekinuti diplomatske odnose s Izraelom - rekla je Belarra.

Prošlog četvrtka je socijalistički premijer Pedro Sanchez dobio novi četverogodišnji mandat na čelu lijeve koalicijske vlade u kojoj je i Podemos, a idućih dana bi trebao imenovati ministre.

Sanchez je prošle sedmice obećao u parlamentu da će raditi na međunarodnom priznanju Palestine, ustvrdivši da je jedino rješenje višedecenijskog sukoba ono koje predlažu Ujedinjeni narodi, odnosno uspostava dvije suverene i priznate susjedne države Izraela i Palestine.

Španija do januara predsjeda Evropskom unijom.

Izraelska vlada nastavlja s okupacijom Palestine, te odbija njeno priznanje, uz vojnu i političku podršku Sjedinjenih Američkih Država.

Demonstranti u Madridu došli su jučer i pred američku ambasadu ispred koje su uzvikivali "ubice, ubice".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.