open-navfaktor-logo
search
Marš solidarnosti
Hiljade studenata na propalestinskom skupu u New Yorku, neke je privela policija
Hiljade studenata u New Yorku okupilo se na maršu solidarnosti sa Palestinom protestujući protiv izraelskih napada na Gazu.
17.02.2024. u 10:38
get url
text

Studenti su napustili nastavu kako bi izašli na protest i iskazali podršku palestinskom narodu u Pojasu Gaze. Noseći transparente i palestinske zastave, studenti su marširali ulicama Manhattana. Neke od njih je tokom demonstracija privela policija.

FOTO: AA

Uprkos međunarodnom negodovanju, izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da će provesti planove za pokretanje kopnene ofanzive u Rafahu koji je trenutno utočište za više od 1,4 miliona raseljenih Palestinaca.

Od početka vojne ofanzive za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze 7. oktobra ubijeno je 28.775 Palestinaca, dok je broj povrijeđenih 68.552.

FOTO: AA

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.