open-navfaktor-logo
search
Rasprava u NSRS-u
Hoće li prvi sigurnjak RS-a Predrag Ćeranić odgovarati zbog nezakonitog imenovanja u docenta?
Predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković izjavio je danas na sjednici Narodne skupšrine RS-a da nije čuo informaciju da je Okružni sud u Banjoj Luci donio presudu o poništenju postupka Univerziteta u Banjoj Luci kojim je Predrag Ćeranić imenovan u zvanje docenta.
06.06.2023. u 10:55
get url
text

Najavio je da će odmah zatražiti detaljne informacije, a onda eventualno pozvati i na odgovornost.

Sud je presudu donio početkom maja, a potvrđeno je da nije ispoštovana zakonska procedura. Ćeranić je dekan Fakulteta sigurnosnih nauka u Banjoj Luci.

Na Skupštini RS-a se danas moglo čuti i da će Odbor za sigurnost NSRS-a zatražiti odgovornost zbog ovih dešavanja.

Šef Kluba zastupnika SDS-a Vukota Govedarica je upitao danas premijera šta će učiniti i da li je uopće informisan o ovom slučaju, ali mu je Višković odgovorio da prvi put čuje za to i da ne može svakodnevno čitati informacije o različitim sudskim presudama.

- Prvi put od vas čujem za taj problem. Ne podržavam takvu vrstu aktivnosti i resorno ministarstvo će u pisanoj formi dostaviti informaciju šta se desilo i šta treba preduzeti. Sve što nije u skladu sa zakonom nema podršku predsjednika Vlade. Ako ima štete za RS i našu djecu na tom fakultetu, tražit ćemo odgovornost - kazao je Višković.

Govedarica mu je odgovorio da je iznenađen da nije obaviješten o jednom od najvećih skandala na univerzitetima u RS-u u posljednjih deset godina.

 - Napravljena je ogromna šteta. Odbor za sigurnost NSRS-a je juče razmatrao jednu predstavku o ovome i mi ćemo kao odbor, na moj prijedlog, zatražiti parlamentarni nadzor i pozvati sve odgovorne, naročito one koji su dozvolili ovakav izbor - kazao je Govedarica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.