open-navfaktor-logo
search
Otkrio islam
Holanđanin Pierre Weijers u 51. godini dočekao prvi ramazan: Uživa u ibadetu i nije mu teško postiti
Pedesetjednogodišnji Weijers na islam je prešao u oktobru prošle godine
02.06.2019. u 11:18
get url
text

Pierre Weijers iz Holandije prošle godine je prešao na islam i ovo mu je prvi ramazan, odabrani mjesec za muslimane, da posti.

Pedesetjednogodišnji Weijers radi kao savjetnik pri Vatrogasnoj brigadi u Amsterdamu, a na islam je prešao u oktobru prošle godine.

Dodao je kako mu nije teško postiti, te da je ispostio šest dana prije početka ramazana, kako bi se navikao na post.

Velika podrška u ramazanu su mu i komšije muslimani

- Prije ramazana nisam znao šta me čeka, mislio sam da će mi biti teško, ali sada ide lako. Nastojim teravih-namaz i sabah-namaz klanjati u džamiji, jer uživam u ibadetu - rekao je Weijers.

Dodao je kako su mu velika podrška u ramazanu i komšije muslimani.

- Pošto iftarim sam, komšije svako veče pošalju hranu i paze na mene. Nastoje da ne osjećam samoću. To je nešto divno - rekao je Weijers.

Dodao je kako je u prošlosti imao mnogo privatnih problema i da su mu upravo komšije pomogle da prebrodi teški period.

- Komšije su mi poklonile knjigu o islamu i videozapise kako bi mi pomogli da se osjećam bolje. Nakon toga su me pitali kad ću biti musliman, a ja sam rekao nikad. Ali, toliko me dojmilo to što sam istraživao i o čemu sam čitao da sam shvatio kako je islam vjera koju tražim - pojasnio je Weijers.

Članovi njegove porodice su kršćani

Smatra kako je ajet, odlomak iz Kur’ana koji ga je podstakao da bude musliman jeste: “'Gospodar tvoj naređuje da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite“.

Dodao je kako su članovi njegove porodice kršćani.

- Kada sam čuo da među daljim rođacima ima muslimana, bio sam veoma iznenađen, ali majka, braća i sestre i moje kolege su veoma dobro reagirale na moju odluku - rekao je Weijers.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.