open-navfaktor-logo
search
Vjerovali ili ne
Iako je august: Snijeg zabijelio Austriju, na zapadu zemlje obavezni lanci
Iako je august, neke planinske dijelove na zapadu Austrije danas je zabijelio snijeg. Riječ je o dvije savezne pokrajine u srcu Alpa, Tirolu i Vorarlbergu, javljaju austrijski mediji.
07.08.2023. u 16:56
get url
text
Austrija, snijeg, august
Austrija, snijeg, august

VEZANI TEKST - Snijeg u Austriji i Sloveniji, građani iznenađeni

Dnevni list Kronen Zeitung pod naslovom "U Austriji pao snijeg. Na zapadu obavezni lanci" i nadnaslovom "Iako je august”, upozorava Austrijance da su na alpskoj cesti planinske skupine Silvretta, na granici između Tirola i Vorarlberga na 2032 metra nadmorske visine i naplatnim kućicama za cestarinu Bielerhöhe u općini Partenen na 1051. metar nadmorske visine – obavezni lanci za sva motorna vozila, piše Fenix magazin.

Gotovo za nepovjerovati, s obzirom da je tek početak augusta i da mnogi ne samo domaći nego i strani turisti u ovo vrijeme idu visoko u Alpe, kako bi se malo rashladili i nadisali svježeg zraka i pobjegli od ovogodišnjih i u Austriji nesnosnih ljetnih vrućina.

Stoga je, kako navodi Kronen Zeitung, zbog snijega od noćas zatvorena popularna turistička panoramska cesta (Passstraße), s mnogo opasnih zavoja koja vodi preko prijevoja iz 39-kilometara duge doline Montafon u Vorarlbergu do doline Paznauntal u Tirolu.

- Zimski ugođaj i nešto snijega i ispod 2.000 metara nadmorske visine nije neobično za august- tvrdi austrijski meteorolog UBIMET-a Martin Templin. Snijeg je zabijelio i gorje u istočnom Tirolu na visini od 1.920 metara nadmorske visine, kao i područje uz jezero Lünersee u Rhätikon gorju (1.970 m/n.v).

Na alpskoj strani Vorarlberga snijeg je padao i na visini od oko 1.500 metara iznad razine mora, gdje je stoka još uvijek u planinskom području na ispaši.

A i seljaci u svojim planinarskim kućicama čekaju na planinare i turiste nudeći im domaće proizvode, sir, kiselo mlijeko, domaće kobasice i druge mesne i ostale specijalitete.

VEZANI TEKST- Snijeg napravio haos u Austriji, u Francuskoj više od 100.000 ljudi ostalo bez struje

U slučaju da zapadne veći snijeg moraju stoku i ovce odmah otjerati natrag u dolinu. U alpskim predjelima, obično je to, nakon četiri do pet mjeseci ispaše, ovisno o vremenu, negdje oko polovice rujna. Ali, snijeg koji je pao, neće dugo ostati tvrde meteorolozi i najavljuju već za sutra smirivanja vremenskih (ne)prilika, a za petak povratak ljeta i 28 stupnjeva Celzija.

Važna informacija ne samo za one koji se spremaju na ljetni odmor nego prvenstveno za stanovništvo i službe hitne intervencije na jugu Austrije, koje je kišno nevrijeme i oluja proteklog vikenda potopila i nanijela ogromne materijalne štete.

I odnijela jedan ljudski život u Koruškoj. Još gore je jedino bilo u Sloveniji, koja je, kako pišu austrijski mediji, doživjela "apokalipsu biblijskih razmjera".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.