open-navfaktor-logo
search
Provokacija
Irak traži izručenje Salwana Momike koji je spalio Kur'an u Švedskoj
Iračko vrhovno pravosuđe poduzelo je korake za izručenje Salwana Momike, iračkog porijekla, koji je spalio Kur'an u Švedskoj, te da mu se sudi u Iraku.
29.06.2023. u 13:58
get url
text

Predsjedavajući Vrhovnog sudskog vijeća Faik Zeydan naložio je poduzimanje potrebnih pravnih radnji kako bi se Iračanin koji je spalio primjerak Kur'an u Stockholmu, glavnom gradu Švedske, vratio u zemlju i da mu se sudi, objavila je iračka agencija INA.

S druge strane, u pisanom saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Iraka navedeno je da se osuđuje ovaj "postupak" protiv Kur'ana.

- Ovaj postupak je provokacija protiv muslimana. Pozivamo međunarodnu zajednicu da preuzme odgovornost protiv svih oblika ekstremizma - navedeno je u saopćenju, te naglašeno da je iznenađujuće što su švedske vlasti to dopustile.

Šijitski vjerski i politički vođa u Iraku Muqtada es-Sadr također je pozvao na protjerivanje švedskog ambasadora u Bagdadu i proteste ispred ambasade zbog napada na Kur'an.

VEZANI TEKST - Arapski svijet kritikuje paljenje Kur'ana u Švedskoj, Maroko povukao ambasadora, reagirao i State Department

U srijedu je osoba identifikovana kao Salwan Momika, porijeklom iz Iraka, zapalila primjerak Kur'ana pod policijskom zaštitom ispred džamije u Stockholmu.

Švedski žalbeni sud je 12. juna potvrdio odluku nižeg suda da poništi zabranu spaljivanja Kur'ana, presudivši da policija nema zakonske osnove da spriječi dva protesta spaljivanja Kur'ana ranije ove godine.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.