open-navfaktor-logo
search
Iz sudnice
Istražitelj SIPA-e parafrazirao prepiske iz Skya: "Budala otresla i one policajce"
U kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno je suđenje Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću, koji se potvrđenom optužnicom terete za ubistvo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, pripadnika MUP-a KS koji su ubijeni dok su obavljali službenu dužnost.
21.02.2023. u 15:33
get url
text

Danas je svjedočio inspektor SIPA-e Senaid Muminović koji je učestvovao u istrazi koju su zajedno provodili Tužilaštvo KS, MUP KS i SIPA.

Na početku svjedočenja rekao je kako su odmah nakon ubistva inspektori obilazili pretpostavljenu trasu kretanja. Oduzeti su i određeni videosnimci na kojima se vidi automobil marke "seat leon" kojim su optuženi navodno pobjegli s lica mjesta nakon ubistva.

Istakao je da su kasnije izdvajani brojevi telefona, među kojima su pronađeni i signalizirani mobilni uređaji sa Sky aplikacijom.

Naveo je kako je mobilni uređaj sa Sky aplikacijom bio na licu mjesta kada su ubijeni policajci.

Taj mobilni telefon od 23. do 25. oktobra 2018. godine pojavljivao se u Sarajevu na Dolac Malti, Grbavici i Mojmilu.

Muminović je s kolegama iz SIPA-e i MUP-a KS posjetio Savu Marinkovića, tada u svojstvu svjedoka. Muminović je naglasio da su preko aplikacije Sky saznali da se više osoba iz kriminalnog miljea raspitivalo o izjavi koju je Marinković dao njemačkim policajcima.

- Bio je drzak, smijao se na naša pitanja. Bio je siguran u to da se na dan ubistva nalazio u Zvorniku - rekao je Muminović.

Otkrio je da DNK koji je pronađen u automobilu koji je tada trebao biti ukraden pripada Aleksandru Macanu kojem je nadimak na Sky aplikaciji bio "Libertas", a koristio je također i nadimak "Vojvoda".

Nadimak njegove supruge na Sky aplikaciji bio je "rsgeneralrs", a Macan je sa suprugom nerijetko komunicirao putem ove aplikacije.

- Vjerovali su toj aplikaciji. Slali su selfije, slike, pitali za familiju… - istaknuo je Muminović.

U pregledavanju Sky prepiski, nađena je i prepiska između dvije osobe koje nisu imenovane, a u kojoj stoji:

- Treba ubaciti Žižana (Marka Trifkovića, op. a.) jer se pokazao kao ubica - stoji u prepiski "dva kriminogena lica", kako je istaknuo Muminović.

Dalje je naveo kako su se Marko Trifković i Aleksandar Nikolić raspitivali za pripadnika MUP-a KS, te koje auto vozi u namjeri da mu naškode nakon, a kasnije se u taj razgovor uključio i Macan.

Spomenuo je i poruku Macana, u kojoj stoji da nekome piše u vezi s ubistvom:

- Ona budala nam nije rekla da dolazi auto nego čekala da dođe do nas - parafrazirao je Muminović poruku koju je Macan nekome poslao.

Također je jasno da Macan nije vjerovao Marinkoviću, sudeći po jednoj od nađenih poruka:

- Za djelo je znalo troje, Bog zna kome je Sava pričao - prepričava svjedok.

O Marinkoviću su putem Sky aplikacije pisali i Minović i Samardžić u kojoj stoji:

- Zna budala puno. Otresla je budala i one policajce - navodi se u poruci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.