open-navfaktor-logo
search
Humanitarna akcija
Iz Ankare krenuo "Voz dobrote" sa 750 tona pomoći narodu Afganistana
Humanitarni voz, koji prevozi 750 tona pomoći prikupljene putem 11 turskih humanitarnih organizacija uz koordinaciju Ureda za vanredne situacije (AFAD), krenuo je iz Ankare, u Republici Turskoj, prema Afganistanu.
27.01.2022. u 17:08
get url
text

Ispraćaju voza na ceremoniji u Ankari prisustvovali su ministri unutrašnjih poslova Suleyman Soylu i transporta i infrastrukture Adil Karaismailoglu te šef Uprave za vjerska pitanja Ali Erbas. Karaismailoglu je na ceremoniji kazao kako Turska nastavlja biti uz sve one kojima je potrebna pomoć.

Tako su, dodao je Karaismailoglu, pružili pomoć afganistanskom narodu. Istakao je kako je riječ o oko 750 tona pomoći.

- Preći će 4.168 kilometara i preko Irana i Turkmenistana doći do Afganistana - rekao je Karaismailoglu.

Ministar Soylu je podsjetio kako 12,9 miliona djece u Afganistanu živi u teškim uvjetima i da im je potrebna pomoć. Osvrnuo se na velikodušnost turskog naroda izrazivši ponos što uvijek pružaju pomoć onima kojima je potrebna.

Poručio je kako će Turska, koja ljudima u svim dijelovima svijeta nastoji uvijek priskočiti u pomoć, nastaviti biti uz afganistanski narod.

- Mi ne živimo slučajno na ovom prostoru. Imamo historiju, kulturu, vjeru, i ono što nas vrijednosti uče - rekao je Soylu.

Dodao je kako turski narod nije narod koji savjest ostavlja po strani, kao što to zna biti slučaj sa Zapadom.

- Svijet se ne sastoji samo od 2022. godine. Dolaze stoljeća nakon nas. Kako su nam naši preci u amanet ostavili vrijedno naslijeđe, pomagali širom svijeta onima kojima je to potrebno i čuvati bratski duh, tako smo i mi dužni nastaviti s tom praksom - rekao je Soylu.

Naglasio je kako je Turska zemlja koja je najviše pomogla u posljednje četiri godine.

- A Amerika je bogatija od nas, Evropa je bogatija od nas. Mi smo potomci naroda čije je srce bogato kad su ove stvari u pitanju. Svi to trebamo nastaviti i zajedno pružiti ruku našoj braći tamo - rekao je Soylu.

Generalni direktor Željeznica Republike Turkiye (TCDD) Hasan Pezuk kazao je kako vozovi preko rute Baku – Tbilisi – Kars i srednjeg kraka dolaze do Kine i Rusije, a podsjetio je i da su vozovi počeli i preko Irana te Turkmenistana pristizati u Pakistan i Afganistan.

Humanitarni voz će, prema riječima Pezuka, nakon Turske preći preko teritorija Irana, Turkmenistana i Afganistana.

- Drago nam je što smo kao TCDD dio ovog projekta i čast nam je što možemo pomoći afganistanskoj braći. Nastavit ćemo ulagati napore da se poveća blagostanje, prijateljstvo i bratstvo naroda na tom području. "Voz dobrote" je najkonkretniji primjer toga - rekao je Pezuk.

Pomoć od 750 tona namijenjenu afganistanskom narodu, čine namirnice, odjeća, pokrivači, medicinski materijal i higijenske potrepštine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.