open-navfaktor-logo
search
Tragedija i neuspjeh
Iz zoološkog vrta u Švedskoj pobjegle čimpanze: Ubijene četiri, tri žive vraćene nazad
Zvaničnici jednog švedskog zoološkog vrta uspjeli su da vrate tri čimpanze koje su pobjegle iz svog ograđenog prostora, ali su četiri ubijene prilikom potrage za njima.
18.12.2022. u 12:05
get url
text
čimpanza
čimpanza

Zoološki vrt Furuvik je u saopćenju u subotu naveo da su preživjele životinje sada zbrinute, a jednoj povrijeđenoj je pružena veterinarska pomoć.

Majmuni su pobjegli u srijedu, a neki od njih izašli su iz kuće za majmune u kojoj su živjeli. Zvaničnici su bili primorani da pucaju na njih zbog opasnosti za građane.

- Ono što se dogodilo je velika tragedija i naš veliki neuspjeh. Svi osjećamo veliku tugu zbog onoga što se dogodilo i žalimo za našim voljenim čimpanzama Lindom, Torstenom, Santinom i Mandom...", navodi se u saopćenju zoološkog vrta na Facebooku.

Zoološki vrt je identificirao preživjele čimpanze kao Selmu, Mariju-Magdalenu i Tjobbe.

Zoološki vrt Furuvik nalazi se u blizini Gavlea, 165 kilometara sjeverno od Stockholma. To je dio zabavnog parka. Prema web stranici parka, to je ujedno i jedina istraživačka stanica primata u nordijskim zemljama.

Ovo nije prvi put posljednjih mjeseci da životinje pobjegnu iz švedskih zooloških vrtova. U oktobru je otrovna kraljevska kobra pobjegla iz svog terarija u zoološkom vrtu u Švedskoj, ali se sama vratila nakon sedam dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.