open-navfaktor-logo
search
Skandalozno
Izborne prevare: Građane koji žive u BiH prijavljuju za glasanje iz Srbije
Sve je veći broj građana koji su provjerom Centralnog biračkog spiska utvrdili da su zaista registrirani za glasanje na predstojećim izborima, ali za glasanje van BiH
12.09.2018. u 14:55
get url
text

Pojedine političke opcije ili kandidati, sudeći prema informacijama Faktora, rezultat na predstojećim Općim izborima baziraju na manipulacijama i grubom kršenju zakona. Odnosi se to, prije svega, na prevare u vezi s glasanjem van BiH.

Sve je veći broj građana koji su provjerom Centralnog biračkog spiska utvrdili da su zaista registrirani za glasanje na predstojećim izborima, ali za glasanje van BiH.

Ilhana Šabanović je prije nešto više od 18 godina rođena u Slavonskom Brodu, a živi u Odžaku. U Beogradu nikada nije živjela, niti je boravila u tom gradu. Čak ni turistički. Međutim, za predstojeće Opće izbore je registrirana za glasanje, i to upravo iz Beograda.

Svoju ličnu kartu nije mogla podići krajem jula, kada je trebala biti završena, već tek krajem augusta. Da li je njena lična karta u međuvremenu "boravila" u Beogradu, ili barem podaci sa nje, trebali bi utvrditi policijski istražitelji, s obzirom na to da je slučaj prijavljen lokalnoj policijskoj upravi.

Ilhanin slučaj nije prvi ovakve vrste. Nakon njenog slučaja, još nekoliko građana Odžaka je ustanovilo kako su zapravo registrirani na drugim lokacijama, uglavnom van BiH. Sve do sada utvrđene nepravilnosti su, kazali su za Faktor, dokumentirali i predali policiji.

Abid Dudić posljednjih 19 godina živi u Srebrenici. Nikada nije prijavljivao adresu van BiH, ali je i on registriran za glasanje iz Srbije. Njegovi su podaci iskorišteni za registraciju glasača u Malom Zvorniku.

I Fadil Ahmetović živi u Srebrenici. I on, ili neko u njegovo ime, će glasati iz Srbije. On je u Centralnom biračkom spisku registriran za glasanje iz mjesta Leštane.

Anel Kajtezović je vjerovao da će ove godine glasati u Bihaću. Međutim, njegovo mišljenje ne dijeli Centralni birački spisak. Prema tom spisku, Anel će glasati u gradu Ansfeldenu u Austriji.

Sa manipulacijama ove vrste su upoznati i u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH. Sumnjive registracije iz inostranstva su dokumentirali i proslijedili nadležnim tužilaštvima. Sa sličnim manipulacijama i zloupotrebama ličnih podataka su upoznati i u Koaliciji za slobodne i poštene izbore "Pod lupom".

- Koalicija "Pod lupom" je primila izvještaj sa terena o određenom broju slučajeva zloupotrebe ličnih podataka u svrhu glasanja putem pošte, ali i zloupotrebe ličnih podataka u svrhu fiktivnih prijava prebivališta unutar BiH. Imamo određena saznanja da je došlo do određene zloupotrebe podataka za glasanje putem pošte. Ta saznanja došla su za sada iz općine Domaljevac-Šamac te imamo jedan slučaj birača koji je javio nakon provjere na stranici CIK-a i utvrdio da je prijavljen za glasanje putem pošte, iako ima prebivalište u BiH i iako nije sam podnio tu prijavu – kazao je za Faktor Dario Jovanović, direktor Koalicije "Pod lupom".

Postoje, pojašnjava Jovanović, dvije vrste zloupotreba.

- Jedna je da političke stranke koje imaju uvid u izvode iz Centralnog biračkog spiska po općinama prate ko je tradicionalno apstinent na izborima, odnosno ko ne glasa, i zahvaljujući pristupu javnim podacima, uključujući i lične podatke građana, fiktivno ih prijavljuju za glasanje putem pošte u drugim državama i zato je važno da svi građani na stranici CIK-a provjere gdje su prijavljeni za glasanje – izjavio je direktor Koalicije "Pod lupom".

Druga vrsta zloupotrebe je još "kreativnija" u odnosu na prethodnu i zasniva se na lakovjernim korisnicima društvenih mreža.

- Zabrinjava i masovna pojava lažnih profila na društvenim mrežama. Mi smo to već zabilježili u maju i junu mjesecu, prije svega na društvenoj mreži Facebook. Organiziraju se lažne nagradne igre, a uvjet za učešće u njima je da građani dostave svoje lične podatke, to jest fotografije sa obje strane lične karte. Sumnja se da upravo ovi lažni registrirani profili na društvenim mrežama u vidu profila lažnih trgovačkih lanaca, kao što su, naprimjer, Bingooo, Konzumm, Tropicc, Robott i drugi, tražili ove podatke sa sumnjama upravo u zloupotrebu s ciljem prijave pri registraciji za glasanje putem pošte ili unutar zemlje – kazao je Jovanović.

Ovakve zloupotrebe su kažnjive prema krivičnom zakonodavstvu u BiH te su za njih propisane zatvorske kazne do pet godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.