open-navfaktor-logo
search
Rektori, dekani...
Izdavanje lažnih diploma: Uhapšeni u akciji "Klaster" u kućnom pritvoru
Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora Dušanu Periću, Zoranu Kaliniću, Vladimiru Stojanoviću, Goranu Laloviću i Ljubiši Todoroviću, koji su uhapšeni u akciji SIPA-e kodnog naziva "Klaster", a koja se odnosi na izdavanje lažnih diploma. 
24.02.2023. u 14:46
get url
text

Umjesto toga, Sud im je odredio mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu napuštanja boravišta, odnosno kućni pritvor, zabranu posjećivanja zgrada visokoškolskih obrazovnih institucija u BiH, zabranu preduzimanja određenih poslovnih aktivnosti povezanih sa visokoškolskim institucijama, te zabranu sastajanja ili kontaktiranja sa suosumnjičenima i svjedocima u ovom predmetu.

-  Izrečene mjere zabrane će trajati dok za njima postoji potreba ili do nove odluke Suda, a opravdanost izrečenih mjera zabrane vršit će se svaka dva mjeseca - naveli su iz Suda.

Perić, Kalinić, Stojanović, Lalović i Todorović sumnjiče se da su počinili krivična djela organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima nedopuštena trgovina, pranje novca, podstrekavanje, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, falsifikovanje ili uništenje službene isprave i krivotvorenje službene isprave.

Ranije je iz Tužilaštva BiH precizirano da su na meti osobe povezane sa nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskih diploma na području BiH.

SIPA je u akciji Klaster pretresla 18 lokacija na području Banje Luke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Bosanske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara, na adresama devet fizičkih i devet pravnih lica.

Prilikom pretresa privremeno je oduzet novac u iznosu od 165.000 konvertibilnih maraka, kao i poslovna dokumentacija, računari i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Tokom akcije uhapšeni su i Vojislav Škrbić, Denis Pračić, Dragan Ilić, Mirko Tufegdžija, Vaso Pajić i Selma Otuzbir-Mecan, ali za njih Tužilaštvo nije tražilo pritvor nego mjere zabrane, a Sud je taj prijedlog i prihvatio. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.