open-navfaktor-logo
search
Veoma poštovane
Iznenadit će vas pravi razlog zbog kojeg su se drevni Egipćani divili mačkama
Domaće mačke mogu biti simpatične, razigrane i inteligentne saputnice pa ne čudi što ih mnogi vole.
21.05.2020. u 11:47
get url
text

Međutim, naravno, ne poput drevnih Egipćana, koji su im se divili kao da su božanstva.

Vjeruje se da su mačke najprije pripitomljene u Egiptu, prije otprilike 5.000 godina. Bile su toliko poštovane da je onaj ko je ubio mačku, čak i slučajno, bio osuđen na smrt, navodi National Geographic.

U vrijeme davno prije naučno utemeljenih poljoprivrednih tehnika bilo je vrlo važno očuvati opskrbu hranom. Mačke su, naravno, prirodni lovci koji bi štitili zalihe žita uklanjanjem glodavaca. Egipćani su ih prepoznali i kao zaštitnike domaćinstva jer su bile efikasne u borbi protiv glodavaca, ali i protiv otrovnih zmija. Postoje dokazi o mačijim grobljima koji datiraju od 1.000 godina prije Krista.

Prema egipatskoj mitologiji, bogovi i boginje su imali moć transformirati se u životinje. Božica Bast (koja se ponekad naziva Bastet ili Bastu) prikazana je kao mačka, ali Antonietta Catanzariti, kustosica Smithsonianove galerije Arthur M. Sackler, kaže da je netačno reći da su Egipćani obožavali mačke.

- Ono što su zapravo radili bilo je povezivanje mačaka s određenim božanstvima zbog njihovog stava i načina na koji su se ponašale u prirodnom svijetu - rekla je za Smithsonian Magazine.

S tim se slaže i egiptologinja Melinda Hartwig, kustosica drevne egipatske, nubijske i bliskoistočne umjetnosti u muzeju Michaela C. Carlosa Univerziteta Emory.

- Mačke nisu bile obožavane, ali vjerovalo se da u sebi nose božansku esenciju - ispričala je za Stuff Works.

Postoji nekoliko zanimljivih priča. Egipatske porodice navodno bi obrijale obrve kad bi njihova mačka umrla prirodnom smrću, a u slučaju uginulog psa uklanjali su sve dlake s tijela. U slučaju požara kuće, muškarcima nije bio cilj boriti se protiv vatre, već spasiti mačku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.