open-navfaktor-logo
search
Odgovorili na kritike
Izraelska vojska: Obavještajni signali primljeni noć prije napada Hamasa
Izraelska vojska saopćila je u četvrtak da je primila obavještajne signale koji ukazuju na to da su pripreme u toku noć prije napada pokrenutih iz blokiranog Pojasa Gaze, ali da nemaju "konkretno" obavještajno upozorenje za takav napad.
12.10.2023. u 11:43
get url
text

Odgovarajući na kritike o sigurnosnom propustu u Izraelu u vezi s napadima Hamasa iz Gaze 7. oktobra, portparol izraelskih odbrambenih snaga Daniel Hagari rekao je da "nisu imali konkretno obavještajno upozorenje o ovom incidentu".

- Nismo mogli da predvidimo ovakav događaj. Iako je noć prije napada bilo nekih obavještajnih signala, oni nisu ukazivali na takav potez. Detaljno ćemo istražiti stvar - naveo je Hagari.

Rekao je da je izraelska vojska poduzela mjere predostrožnosti u očekivanju mogućeg napada sa sjevera. To je uključivalo raspoređivanje vojnika da patroliraju stambenim područjima u regionu, postavljanje kontrolnih punktova i postavljanje zamki na terenu, uz planove za dodatna pojačanja trupa.

U međuvremenu, izraelska vojska izdala je saopćenje u kojem potvrđuje smrt Muhammada Abu Shamle, višeg operativca iz Hamasove mornarice, u noćnim napadima na grad Rafah u južnom pojasu Gaze u srijedu.

Situacija je eskalirala u Pojasu Gaze nakon napada palestinske grupe Hamas na izraelske gradove u subotu. Izrael je uzvratio masivnim zračnim napadima na Gazu.

Najmanje 1.200 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima na blokirani Pojas Gaze, saopćilo je Ministarstvo zdravstva u Gazi. Povrijeđeno je oko 5.000 osoba.

Broj ubijenih Izraelaca u napadima iz blokiranog Pojasa Gaze dostigao je 1.300, a broj povrijeđenih 3.300.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.