open-navfaktor-logo
search
OSCE na terenu
Izvještaj o brutalnim ruskim zločinima: Kidali uši, vadili zube, silovali, mučili...
U novom izvještaju Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju navedeno je da su Rusi koristili komore za mučenje u Buči u Ukrajini.
15.07.2022. u 15:37
get url
text

VEZANI TEKST - Rusi negiraju zločine: Hranili smo ih, koristili su mobitele; Zelenski ruskim majkama: Pogledajte kakvu ste kopilad odgojile

Ovaj izvještaj, drugi OSCE-a, pokriva razdoblje od 1. aprila do 25. juna. Stručnjaci OSCE-a putovali su u Ukrajinu kako bi prikupili dokaze. Boravili su u gradovima Buči i Irpinu, za koje se u izvještaju kaže da su "dva primjera kršenja Međunarodnog humanitarnog prava prema Ženevskim konvencijama i njihovim dodatnim protokolima, koji predstavljaju ratne zločine."

Eksperti OSCE-a su primijetili da fotografski i video dokazi pokazuju da su ruske snage izvršile "ciljana, organizirana ubistva civila u Buči" koji su pronađeni ustrijeljeni s rukama vezanim na leđima.

Izvještaj je dokumentirao "niz komora za mučenje odvojenih betonskim zidovima" otkrivenih u ljetnom kampu u Buči, uključujući sobu za koju se u izvještaju navodi da je korištena za pogubljenja. U toj sobi su u zidovima zabilježene i rupe od metaka.

U drugoj prostoriji, za koju su stručnjaci rekli da postoje dokazi mučenja vodom, pronađeno je pet mrtvih muškaraca.

- Bili su prekriveni opeklinama, modricama i razrezotinama - stoji u izvještaju.

VEZANI TEKST - Buča je nova Srebrenica: Stotine tijela ubijenih na ulicama, mnogima ruke vezane na leđima

U jednom selu kod Buče u podrumu su otkrivena tijela 18 muškaraca, žena i djece. U izvještaju piše da su nekima bile odrezane uši, dok su nekima bili izvađeni zubi.

Također, izvještaj govori o mnogobrojnim slučajevima silovanja i seksualnog zlostavljanja koje su počinile ruske trupe. Izvještaj piše i o nekim posebno okrutnim slučajevima. Tako se spominje da su ruske trupe u Buči zarobile 25 djevojaka starih između 14 i 24 godine tu su ih sistemski silovali. Devet djevojaka je zatrudnjelo.

Također, izvještaj govori da su Rusi zarobljene Ukrajince koristili kao ljudski štit te su ih tjerali da se bore na strani Rusije.

- Ruski vojnici koristili su preko 300 Ukrajinaca kao ljudski štit te su ih 25 dana držali zarobljene u podrumu škole gdje je bio stacioniran ruski kamp - stoji u izvještaju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.