open-navfaktor-logo
search
Ekonomski oporavak
Jahić: Nakon masovnih otkaza zbog pandemije, "vraćena" skoro polovina radnih mjesta u FBiH
Savjetnik za statistiku i planiranje u Uredu premijera Federacije BiH Nadir Jahić izjavio je za Fenu da u FBiH, u odnosu na inicijalni broj otpuštenih radnika na početku pandemije koronavirusa, oporavak po pitanju zaposlenosti iznosi 48 posto.
27.12.2020. u 11:02
get url
text

Podsjetio je da je u šest sedmica nakon uvođenja mjera za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom više od 26.000 radnika u FBiH ostalo bez posla.

- Od tada, a zaključno sa 14. decembrom 2020., broj zaposlenih u FBiH je povećan za 12.685 osoba i očekujemo da do kraja godine taj broj bude povećan za još 500 - rekao je Jahić.

Istakao je da je najbrži oporavak po pitanju broja zaposlenih zabilježen u Tuzlanskom (više od 60 posto) i Zeničko-dobojsko kantonu (53 posto). Jahić je naveo da je najviše otpuštenih bilo u uslužnom sektoru i to tamo gdje je prosjek plaća najniži.

- Od početka krize do danas prosječna plata u FBiH je čak malo i porasla jer su sektori koji zapošljavaju stručni kadar nastavili s radom, a uslužni sektor u kojem su plate niže je bio najviše pogođen - naglasio je Jahić.

 

Nadir Jahić

Prema njegovim riječima, to pokazuje da je najniže kvalifikovana radna snaga na slabije plaćenim poslovima najviše osjetila posljedice krize. Jahić je podsjetio da je Vlada FBiH od 16. marta do danas usvojila tzv. "Korona zakon" i još nekoliko uredbi o poticajima privredi radi očuvanja radnih mjesta, standarda stanovništva i ekonomske aktivnosti u FBiH.

Zvanični podaci Poreske uprave FBiH pokazuju da je u Federaciji BiH broj zaposlenih od marta 2015. do marta ove godine bio u stalnom rastu. Tako je broj zaposlenih zaključno s 31. decembrom 2019. povećan za 59.561.

- Sadašnji saziv Vlade FBiH je na početku mandata u martu 2015. zatekao nešto više od 476.000 zaposlenih, a do novembra prošle godine taj broj je povećan na 536.768. Na dan uvođenja mjera za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom, 16. marta 2020., bilo je 534.076 zaposlenih - potcrtao je Jahić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.