open-navfaktor-logo
search
Duga historija
Jedno od čestih odredišta kršćana u Egiptu je sveto Merjemino drvo
Drvo hazreti Merjem (Djevica Marija), koje se nalazi u regiji Matariyye u Kairu, glavnom gradu Egipta, koje kršćanski svijet smatra svetim i dalje je česta destinacija za domaće i strane turiste.
03.10.2022. u 10:38
get url
text

Drvo, za koje se kaže da su ispod njega u hladovini sjedili Merjem, njen sin Isa, a. s., i Jusuf, a. s., (Sveta porodica) tokom njihovog putovanja iz Palestine u Egipat, procjenjuje se da ima historiju dugu oko 3.000 godina.

Zbog ove priče drvo, koje kršćani smatraju svetim, jedno je od čestih odredišta domaćih i stranih turista u Egiptu.

Prema informacijama na službenoj stranici Ministarstva turizma Egipta, drvo hazreti Merjem se smatra vjerskim i kulturnim centrom za posjetioce iz raznih zemalja svijeta.

Prema pojedinim informacijama, neki francuski vojnici su 1800. godine vrhom svojih mačeva urezali svoja imena na grane drveta. To se desilo tokom bitke kod Ayn al-Shamsa između osmanske i francuske vojske. Urezana imena i danas se mogu vidjeti na drvetu.

Prema nekim predajama, francuski vojnici su imali zaraznu kožnu bolest, a vjerovalo se da je vojnicima koji su oboljeli nakon što su tečnost koju su izvukli iz drveta i nanijeli na svoja tijela bilo bolje.

Među značajnim ljudima koji su tokom proteklog perioda posjetili drvo hazreti Merjem su francuska carica Eugenija, kao i značajni historičari Imam Suyuti i Al-Makrizi i britanski arheolog Stanley Lane.

Carica Eugenija posjetila je region 1869. godine, za vrijeme vladavine Khedive Ismaila.

Na tom području živi Hatice Mahmud koja je kazala da je hazreti Merjem odmarala u hladu ovog drveta.

- Ovo drvo je sveto za sve nas - rekla je Mahmud.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.