open-navfaktor-logo
search
Svjedočio istražitelj SIPA-e
Kako se sklapao mozaik istrage ubistva policajaca: Šta su pokazale bazne stanice i snimci videonadzora
Saslušanjem dva svjedoka optužbe jutros je u sarajevskom Kantonalnom sudu nastavljeno suđenje Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću za teško ubistvo dvojice pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića u oktobru 2018. godine.
11.09.2023. u 15:11
get url
text

Prvi se na klupi za svjedoke pojavio Damir Turčalo, nastanjen u Geteovoj ulici na Alipašinom Polju, koji je bio očevidac događaja.

Turčalo je ispričao da je kobnog jutra oko 4 sata ujutro bio na prozoru i pušio cigaretu. Kako je kazao, sa njegovog prozora se ne vidi raskrsnica na kojoj se dogodio pokušaj krađe vozila i pucnjava, ali je čuo, kako je pojasnio ili jedan rafal sa pauzom ili dva rafala.

Rekao je da na to nije previše obraćao pažnju "jer je to kod nas normalno", ali da je nedugo potom ugledao policijsko vozilo koje se sporo kretalo i udarilo u auto na trotoaru. 

- Čuo sam da je vozaču ostala noga na gasu, zato sam pomislio da je vozaču pozlilo i odlučio sam da siđem - ispričao je svjedok. Dodao je da nakon toga nije čuo druge pucnjeve, ali da ne isključuje mogućnost da ih je bilo u vrijeme dok je on bio u liftu i silazio sa 13. sprata.

Kada je sišao, kako je dalje naveo, tu je već bio čuvar iz obližnjeg lokala i još jedan komšija, koji je rekao da je zvao Hitnu pomoć.

Svjedok je kazao da je on prvi prišao vozilu i vidio da su bočna stakla, sa suvozačeve strane polupana, a da su u vozilu sjedila dva policajca.

- Jedan je imao rupu na glavi i davao je znakove života, dok je drugi bio zavaljen i nije izgledalo da je živ - kazao je svjedok. Po dolasku policije otišao je s mjesta događaja, te je kasnije dva puta svjedočio o tome što je vidio. 

Kao drugi svjedok danas je saslušan kriminalist iz SIPA-e Emir Salkočević, koji je po nalogu Tužilaštva KS radio analize podataka mobilnih telefona koje su registrovale bazne stanice u vrijeme ubistva policajaca.

Broj koji se isticao u masi

Kako je naveo, kada je riječ o periodu između 4 i 5 sati 26. oktobra 2018. godine, u početku je taj broj bio milionski. Međutim, daljom analizom je utvrđeno da su svi ti telefoni ostali na licu mjesta, dok se jedan broj isticao.

Radilo se o telefonskom broju koji je počinjao sa 0088, koji nije bio broj domaćih operatera, koji je "uhvaćen" na baznoj stanici Donji Kotorac, koja pokriva Dobrinju, Lukavicu i Alipašino Polje, zatim je registrovan u 4.26 sati na starom putu prema Jahorini, te su ga registrovale još tri bazne stanice. 

Na osnovu listinga sva tri bh. operatera za taj broj, utvrđeno je da je registrovan na baznim stanicama u vrijeme tri za istražitelje interesantna događaja - prvi je bio 23. oktobra kada se dogodio pokušaj krađe vozila "audi", drugi put je registrovan 25. oktobra za vrijeme policijske potjere u naselju Hrasno i treći put je registrovan u ranim jutarnjim satima 26. oktobra, kada se dogodilo ubistvo policajaca.

Istražitelj SIPA-e je dalje kazao da im je "upalo u oči" to što nije bilo poziva niti poruka putem mobilnih operatera, te da je telefon sve vrijeme bio na internetu, te da je koristio kriptovanu aplikaciju Sky Ecc, za koju se, kako je naveo, znalo i ranije da postoji i da može biti korištena samo na određenim vrstama telefona. 

Pojasnio je da, iako je komunikacija bila kriptovana, ona je ostavljala trag na baznim stanicama. 

Tako je 23. oktobra telefon u periodu od 00.35, pa do 05.47 sati registrovan na baznim stanicama Trnovo - Osjek Ilidža - Donji Kotorac - Malta - Vraca - Novo sarajevo - Željeznička ulica - FDS Novo sarajevo - Elektrotehnička škola Sarajevo - Vraca, te Miljevići Istočno sarajevo. 

Iz ovog se, kako je pojasnio svjedok, zaključuje kretanje, jer ga u kratkom periodu preuzima veći broj baznih stanica. 

Za datum 25. oktobar telefon registruju bazne stanice Donji Kotorac - Grbavica Novo sarajevo - Vraca - Hrasno tranzit - Merkur Novi Grad - Sud BiH - Veljine Istočno Novo Sarajevo i Dobrinja. 

Na dan kad su ubijeni policajci, 26. oktobra telefon u periodu od ponoći do tri sata registruje bazna stanica Dobrinja, zatim u 3.31 bazna stanica Donji Kotorac, za koje je svjedok ranije naglasio da pokrivaju područje Lukavice, Dobrinje i Alipašinog Polja, potom sve do 4.26 nema nikakve promjene kada telefon registruje bazna stanica ETF Lukavica. Signal potom preuzimaju stanice Vrh Bjelašnice Trnovo i Sumbulovac Pale, gdje signal ostaje sve do 27. oktobra u 23.12 sati kada ga je preuzela stanica Donji Kotorac i nije mijenjao to područje, sve do 4.26 kada ga preuzima ETF Lukavica, a potom Trebević tower.

Veliki broj baznih stanica pokazje brzo kretanje

Svjedok je kazao da se i iz ovog dijela analize vidi da se telefon kretao vrlo brzo, a što se vidi iz velikog broja mijenjanja stanica u kratkom periodu. Telefon je kasnij, 27. oktobra u 23.44 registrovan na stanici Kopito Sokolac, gdje nije bilo promjene do 28. oktobra u 20.58 kada ga preuzima bazna stanica Podromanija Sokolac, a potom Ravna Romanija. 

Svjedok je u drugom dijelu analize govorio o tome kako je telefon registrovan 19. oktobra na autoputu Sarajevo - Tarčin, potom na području Gruda u 9.34, sve do 18. 29 sati kada je ponovo registrovan na autoputu, te na koncu u Istočnom sarajevu.

Svjedok je u trećem dijelu analize radio poređenje kretanja vozila "seat leon", koji je korišten prilikom ubistva policajaca i kriptovanog telefona. 

Za ovaj dio analize svjedok je koristio nalaze vještačenja Gregora Kovača, koji je radio ispitivanje fotografija i snimaka nadzornih kamera, kako za 26., tako i za 23. i 25. oktobar 2018. godine. 

Kada je u pitanju 23. oktobar, u periodu od 4.50 sati telefon je registrovan na relaciji Dolac Malta - Vraca- Risala Sarajevo- Željeznička - FDS Sarajevo - Elektrotehnička škola- FDS Sarajevo - Koreja Sarajevo - Malta - Vraca - Miljevići. 

Na tom području, prema snimcima videonadzora u ulici Zmaja od Bosne, u periodu od 4.50 do 4.57 sati vidljiv je automobil "seat leon" u pokušaju krađe automobila "audi". 

Kada je u pitanju kretanje telefona 25. oktobra, od 3.36 sati kada je registrovan u Donjem Kotorcu, utvrđeno je dalje kretanje na relaciji koju pokrivaju bazne stanice Risala Sarajevo - Grbavica stadion - Vraca- Hrasno Tranzit - Merkur Novi Grad - Sud BiH - Veljine RS - Dobrinja. 

- Od 04.13 sati kreću periodična ažuriranja koja bilježi bazna stanica Veljine Istočno Novo Sarajevo - naveo je svjedok, te dodao da je i ovog puta zabilježeno jako brzo kretanje uređaja.

Dodao je da službene zabilješke pripadnika PU Novo Sarajevo govore o potjeri za vozilom "seat leon" ulicama Behdžeta Mutevelića - Topal osman paše, prema Sudu BiH, što odgovara pravcu kretanja mobitela na baznim stanicama. 

I konačno, kretanje telefona 26. oktobra pokazuje da ga je u 03.31 registrovala bazna stanica Donji Kotorac (pokriva Lukavicu, Dobrinju i Alipašino Polje), zatim nije bilo preuzimanja telefona od drugih baznih stanica sve do 4.26, što govori da se nalazio u okviru istog lokacijskog područja, da bi ga u 4.26 registrovano generičko ažuriranje na baznoj stanici ETF Lukavica, potom slijede stanice Trebević tower, Borije Jasik i u 4.45 Bjelašnica vrh. 

- Sve ovo upućuje na vozilo koje se kreće velikom brzinom - kazao je.

Kriptovani telefon bio je u "seatu leonu"

U istom periodu, na snimcima videonadzora utvrđeno je kretanje vozila "seat leon": U 3.31 ulica Ive Andrića - kamera sa "Berlijeta" d.o.o., u 04.04. Bosanska džamija (Alipašino Polje, C faza), u 04.20 TV Bingo u ulici Ive Andrića u istočnom Sarajevu, u 4.25 objekat "Mlado jagnje" čija kamera gleda na kružni tok u ulici Ive Andrića, u 4.29 objekat u izgradnji "Pro Dom" u ulici Vuka Karadžića, pravac Toplik - Tilava i u 05.23 parking hotela "Board" Jahorina. 

Iz svega navedenog, kako je kazao svjedok, sa velikom stepenom sigurnosti se može kazati da je kriptovani telefon bio na mjestu pokušaja krađe vozila "audi" u ulici Zmaja od Bosne 23. oktobra. Također, sa visokim stepenom sigurnosti se može tvrditi da je telefon bio u vozilu u vrijeme potjere u naselju Hrasno prema Sudu BiH 25. oktobra, a također se sa visokim stepenom vjerovatnosti može tvrditi da je mobitel bio u vozilu "seat leon" 26. oktobra 2018. godine na mjestu ubistva policijskih službenika, zaključak je ovog svjedoka.

Na sljedećem ročištu bit će nastavljeno saslušanje istražitelja Salkočevića, kojem će se pridružiti još jedan pripadnik SIPA-e, a iznijet će analizu komunikacija iz Sky aplikacije. 

Suđenje će biti nastavljeno 19. septembra. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.