open-navfaktor-logo
search
Rat u Ukrajini
Kijev tvrdi da ukrajinske snage kontroliraju manji dio Bahmuta
Ukrajina je u ponedjeljak objavila da njene snage još uvijek napreduju na bokovima razorenog Bahmuta unatoč smanjenom "intenzitetu" kretanja, dok zapadni stručnjaci tvrde da je skupina Wagner oslabljena u borbama za taj istočni grad u Ukrajini.
22.05.2023. u 14:37
get url
text

Rusija je objavila u subotu da je zauzela Bahmut, ali ukrajinski dužnosnici tvrde da ukrajinske snage još uvijek kontroliraju mali dio grada. Zamjenica ministra obrane Hanna Maliar ponovila je u ponedjeljak da Ukrajina ima malo uporište u samom gradu.

 - Još uvijek napredujemo, ali nešto slabijim intenzitetom. Kad je riječ o sjeveru, tamo se puno manje aktivno djeluje. Kad je riječ o jugu, mi napredujemo, a obrana Bahmuta kao grada je u potpunosti ispunila svoj vojni cilj - rekla je zamjenica ukrajinskog ministra obrane. 

Reuters nije mogao neovisno provjeriti stanje na ratištu. 

VEZANI TEKST - Kako je Ukrajina uspjela preći u napad, šta je preostalo Putinu da uradi

Plaćenička skupina Wagner ruskog biznismena Jevgenija Prigožina oslabljena je u borbama oko Bahmuta, tvrde istovremeno zapadni stručnjaci.Plaćenici su sada gotovo nesposobni za nove napade izvan grada zbog velike iscrpljenosti, saopćio je američki Institut za proučavanje rata (ISW) u Washingtonu.

Institut je saopćio da je plaćenička skupina iscrpljena i gotovo onesposobljena za nove napade izvan grada. 

Prigožin je proglasio potpuno zauzimanje Bahmuta tokom vikenda i najavio da će se borci povući iz grada i predati ih službenim ruskim snagama 25. maja. 

No ukrajinska vojska tvrdi da povlačenja boraca skupine Wagner neće biti lako jer bi ih ukrajinske snage oko Bahmuta mogle okružiti. Krvave borbe u Bahmutu traju još od kraja ljeta. Taj grad je nekad je imao 70.000 stanovnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.