open-navfaktor-logo
search
Doprinos okolišu
Kina više neće graditi termoelektrane na ugalj u inostranstvu
Kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je u svom obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kako Kina više neće graditi nove termoelektrane na ugalj u inostranstvu, kao svoj doprinos rješavanju problema klimatskih promjena.
22.09.2021. u 08:02
get url
text
Xi Jingping

- Kina će pojačati podršku drugim zemljama u razvoju zelene energije i energije s niskim udjelom ugljika, te neće finansirati nove projekte na ugalj u inostranstvu - rekao je Xi u unaprijed snimljenom videoobraćanju na godišnjem okupljanju UN-a, u kojem je naglasio kineske miroljubive namjere u međunarodnim odnosima.

Kina je bila pod diplomatskim pritiskom da prekine finansiranje projekata dobijanja energije iz uglja u drugim zemljama jer bi to olakšalo da ostane na putu prema ispunjenju ciljeva Pariskog klimatskog sporazuma za smanjenje emisije ugljika.

Xijeva najava uslijedila je nakon sličnih poteza Južne Koreje i Japana ranije ove godine, a glavni sekretar UN-a Antonio Guterres i američki ambasador za klimu John Kerry pozvali su Kinu da slijedi azijske kolege.

Xi je ponovio kako će Kina vrhunac emisija imati prije 2030. te da će do 2060. imati nultu stopu emisije štetnih plinova.

Kina je najveći svjetski emiter stakleničkih plinova jer se i dalje u velikoj mjeri oslanja na ugljen za svoje domaće energetske potrebe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.