open-navfaktor-logo
search
Aukcija
Klavir Freddieja Mercuryja na kojem je nastala čuvena pjesma "Bohemian Rhapsody" prodat za vrtoglavu cifru
Klavir koji je pripadao Freddieju Mercuryju, frontmenu čuvene grupe Queen, prodat je za više od 2,2 miliona dolara na aukciji u srijedu.
07.09.2023. u 08:06
get url
text
Bohemian Rhapsody
Bohemian Rhapsody

Kupljenu 1975. i uvezenu u Englesku iz Japana, Yamahu G2 je koristio frontmen grupe Queen da komponuje svoju temeljnu numeru "Bohemian Rhapsody" iste godine.

Instrument je bio među desecima predmeta koji su stavljeni na prodaju na prvoj od šest aukcija posvećenih privatnoj kolekciji muzičara od oko 1.400 predmeta. Među ostalim top lotovima bio je i ranije neviđeni rani nacrt "Bohemian Rhapsodyja" - zajedno sa napomenama koje sugeriraju da je pjesma u početku možda nosila naziv "Mongolian Rhapsody" - koja je koštala 1,74 miliona dolara, piše CNN.

Prodate stvari uključivale su scenske kostime, nakit i slike iz Mercuryjeve obimne umjetničke kolekcije. Ostali predmeti su se kretali od historijskog srebrnog šljokičastog odijela koji se nosio na turneji "News of the World" kasnih 1970-ih do svakodnevnih predmeta u vlasništvu umjetnika, poput kolekcije štapića za jelo i Sony D-50 CD playera.

Zalihe imovine stavila je na prodaju Merkurijeva bliska prijateljica Mary Austin, koja je nasliedila većinu njegovog imanja i brinula se o njegovom domu u Londonu nakon njegove smrti 1991.

U saopćenju za javnost, Austin je rekao da je Mercury toliko cijenio klavir da ga je vidio kao produžetak sebe i držao ga u besprijekornom stanju.

- On nikada ne bi pušio za klavirom, niti bi stavio čašu na njega, i osigurao bi da to niko drugi ne radi - rekla je ona.

Osim "Bohemian Rhapsody", instrument je korišten za skladanje nekih od najpoznatijih Queenovih pjesama, uključujući "Don't Stop Me Now" i "Somebody to Love".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.