open-navfaktor-logo
search
Oprezni investitori
Koji su razlozi pa se Vlada FBiH nije uspjela zadužiti za planiranih 50 miliona KM?
Ministarstvo finansija Federacije Bosne i Hercegovine je početkom novembra pozvalo investitore da kupe šestomjesečne trezorske zapise u iznosu od 50 miliona KM.
17.11.2023. u 21:27
get url
text

VEZANI TEKST - Federacija BiH na Sarajevskoj berzi zadužila se više od 29 miliona maraka

Međutim, Vlada FBiH se 14. novembra zadužila na Sarajevskoj berzi emisijom trezorskih zapisa za 29,6 miliona KM (datum dospjeća 15.maj 2024. godine), čak 40 posto manje od planiranog. Šta su razlozi, gube li investitore povjerenje u entitetske institucije ili se radi o nečem drugom?

- Jedan od razloga može biti niska kamata. Ako je, recimo, tri posto, to nije primamljivo za investitore.

Također, moguće da investitori nisu imali slobodna finansijska sredstva, jer treba imati na umu da smo blizu kraja godine, a to baš nije vrijeme kada se mnogo investira.

Bitnije je finansijski zaokružiti godinu - objašnjava za Faktor Zoran Pavlović, poslovni savjetnik i ekonomski analitičar iz Banje Luke i dodaje da kamata u bh. entitetu Republika Srpska zna biti i do šest posto.

Zoran Pavlović

I ove godine entiteti su se "takmičili" ko će se više zadužiti emisijom trezorskih zapisa ili aukcijom obveznica.

- Moram napomenuti da trezorski zapisi znače kratkotrajno zaduženje, najduže do godinu. S druge strane, rok kod obveznica je i do pet godina, nekad i sedam.

Problem je u BiH što kod entiteta vlada nova "ekonomska moda" da se dugoročno zadužuju za kratkoročne ciljeve. To je loš poslovni potez, ali nažalost nema ko da ih spriječi u tome - istakao je Pavlović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.