open-navfaktor-logo
search
Savjeti i statistika
Koliko automobila je ukradeno u posljednjih pet godina u Sarajevu i kako se zaštititi od krađe?
Od 2016. godine na području Kantona Sarajevo ukradena su 1.464 vozila, a vlasnicima je vraćeno nešto više od trećine ukradenih automobila. Najčešće ih pronađe policija, ali nerijetko i sami vlasnici nalaze se s lopovima i plaćaju im kako bi svoje auto dobili nazad.
12.11.2021. u 08:34
get url
text

Sva vozila se kradu, i starija i nova, nema pravila. Najveći broj njih završi rastavljen u dijelove, određeni broj vozila počinioci ukradu da bi se prebacili ili prevezli nešto od jedne do druge tačke, a dio biva ukraden radi korištenja prilikom izvršenja krivičnih djela. Najčešće je to slučaj kada su u pitanju razbojništva. Nakon što bude korišteno za pljačku, vozilo u pravilu bude samo ostavljeno na nekoj lokaciji, gdje ga pronađe ili policija ili sami vlasnici.

Prema izvještajima MUP-a KS, ukradene automobile najčešće pronađe kantonalna policija, ali i policajci iz susjednog entiteta, te sami vlasnici vozila.

Podaci MUP-a KS

Tako je od početka ove godine do septembra evidentirano 106 krađa vozila, od kojih je 26 vraćeno vlasnicima. Policajci MUP-a KS pronašli su i vlasnicima vratili 13, MUP RS-a i drugi kantonalni MUP-ovi po četiri, dok su sami vlasnici pronašli pet vozila.

- Zbog postojanja osnova sumnje da su učestvovali u izvršenju otuđenja motornih vozila na području Kantona Sarajevo, nadležnom tužilaštvu podneseni su službeni izvještaji protiv 19 osoba – navodu se u izvještaju.

Godinu ranije ukradeno je najmanje vozila u proteklih pet godina.

- U 2020. godini na području KS registrovana su 94 otuđenja motornih vozila, od čega su 53 ili 56,4 posto vraćena – stoji u izvještaju za tu godinu. 

Policajci MUP-a KS vratili su 30, MUP RS-a četiri i drugi MUP-ovi dva, a 17 vozila su vlasnici sami pronašli. Zbog krađa vozila prošle godine nadležnom tužilaštvu podneseni su izvještaji protiv 15 osoba, od kojih je osam povratnika.

U 2019. godini u KS su ukradena 173 vozila, od kojih je 93 pronađeno i vraćeno. Policija je pronašla 66, dok su vlasnici sami pronašli 27 ukradenih automobila.

- Zbog postojanja osnova sumnje da su učestvovali u izvršenju otuđenja motornih vozila na području KS, nadležnom tužilaštvu podneseni su službeni izvještaji protiv 42 lica, od kojih su 33 povratnika.

Tokom 2018, 2017. i 2016. godine u KS ukradena su ukupno 1.264 vozila, a vlasnicima ih je vraćeno 330.

Prema riječima Harisa Muminovića, vlasnika Hudiny Servisa, svako vozilo ima manu koju lopov može iskoristiti sa određenim uređajem.

- Da biste ga zaštitili, trebate poznavati tehnike otvaranja, tehnike programiranja, instalaciju vozila...  – kazao je.

Objasnio je da svaka zaštita na vozilu ima svoj propust, što koriste oni koji prave softvere i uređaje za paljenje vozila prilikom krađe.

Elektronska i mehanička zaštita

Kako je kazao naš sagovornik, da bi se vozilo zaštitilo potrebno mu je postaviti odgovarajući alarm.

- Alarm služi za pasivnu zaštitu, da lopov ne bi ušao u auto, da ne bi rezao lim ili razbio staklo. Unutrašnja, odnosno mehanička zaštita služi da blokira nešto. Mi, recimo, radimo zaštitu za blokiranje volana.

Odgovarajaći na pitanje postoji li brava koja se ne može obiti, Muminović je rekao da to zavisi od vremena.

- Zavisi koliko je brava prisutna na tržištu i koliko ste pružili lopovu šanse da napravi alat ili bajpas za to. Nije samo ni elektronika zaštita. Najbolje je raditi kombinaciju mehaničke i elektronske zaštite, s tim kupujete vrijeme. Ali tu su ljudi obično osjetljivi. Imate slučajeva da čovjek digne kredit, da zadnje pare za auto i kada dođe do zaštite, ona mu je skupa. U prosjeku košta nekih 700 do 800 maraka, zavisno od vozila, da se urade obje zaštite – objasnio je.

Nisu samo parkirana vozila u opasnosti od krađe.

- Vaše auto može biti i u pokretu, a da se ukrade. Ako me pitate kako, vrlo jednostavno... Stojite na semaforu, tip vam priđe, otvori vrata, stavi nož pod grlo i kaže "izađite". I to je krađa. Za to također postoji vid zaštite koji je vezan za naš alarm. Kada lopov zatvori vrata, sjedne u auto i krene, a vi držite kod sebe jedan specijalni mikročip, auto ako ga ne prepozna u nekom vremenskom roku od možda pet minuta, ono stane. I to je jedan vid zaštite.

Ovim poslom se, kaže, bavi 22 godine. Međutim, do sada se, kako je rekao, nije dešavalo da neko ko ima adekvatnu zaštitu za vozilo i ispravno je koristi, nakon nekog vremena dođe i kaže da mu je ono ukradeno.

- Dešavalo se do čovjek kojem je ukradeno vozilo dođe i ispriča da je prilikom davanja novca lopovu za svoje auto pitao kako je ukradeno, a ovaj mu je rekao da on ima dobru zaštitu i da je treba koristiti. Imate vi ljudi, pa veže katancima volan za cic i to je cirkus. Treba mu pola sata da skine, a lopov dođe i otkine cijeli volan. Isto kao što je prije lavlja kandža bila, pa vi dok to stavite i skinete, oštetite volan, a lopov samo uhvati volan i pukne. Samo je pitanje vremena jer dobra zaštita krade vrijeme – zaključio je Muminović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.