open-navfaktor-logo
search
Penali zbog kašnjenja
Koridor Vc: U ovoj godini završetak radova na mostu Počitelj
Most Počitelj na Koridoru Vc prema ranijim planovima trebao je biti završen u martu prošle godine.
18.02.2023. u 10:27
get url
text

{$galerijaFotografija}

Ipak, došlo je do određenih zakašnjenja, pa će proces trajati još neko vrijeme. Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH zbog svega je pokrenulo proceduru naplate penala izvođaču - kinesko-azerbejdžasnkom konzorcijumu Azvirt.

Očekuje se da most ipak bude završen sredinom tekuće godine. Ugovor o izgradnji inače je potpisan u junu 2019. godine, a ugovoreno vrijeme izvođenja bilo je 900 dana. Rok je istekao početkom septembra prošle godine.

Dosad su spojeni stubovi visine u rasponu od 92 do 97 metara, a taj od 97 metara je i najviši na mostu. Radovi su danas usmjereni na dva krajnja stuba, kao i na drugi upornjak mosta. Trenutno su spojena četiri gigantska stuba od ukupno šest. Prema projektu, most Počitelj bit će jedan od najviših u regiji. Njegova dužina iznosit će 980 metara, a visina nevjerovatnih stotinu metara.

Uprkos kašnjenjima Evropska banka za obnovu i razvoj još uvijek pruža podršku projektima u Bosni i Hercegovini pa tako i izgradnji Koridora Vc. Iz Autocesta FBiH je najavljeno da bi u ovoj godini mogla započeti izgradnja ceste od petlje Mostar-sjever do Bune, dugačka oko 30 kilometara. Dio od Bune do graničnog prijelaza Bijača činit će i most Počitelj.

AA-20230218-30342813-30342797-U_OVOJ_GODINI_ZAVRSETAK_RADOVA_NA_MOSTU_POCITELJ.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.