open-navfaktor-logo
search
Popunili upitnik
Košarac: BiH realizovala ključni korak za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Kinu
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac izjavio je danas da je Kini dostavljen popunjeni revidirani upitnik za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH.
06.04.2021. u 12:30
get url
text

- Ured za veterinarstvo BiH je, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i nadležnim entitetskim institucijama, dostavio kineskoj strani odgovore na dodana pitanja iz Upitnika, što je finalni korak u procesu odobravanja izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište Kine - naveo je Košarac.

Po njegovim riječima, u narednoj fazi ovog procesa očekuje se dolazak nadležnih inspektora iz NR Kine u BiH kako bi izvršili kontrolu domaćih kapaciteta za proizvodnju i preradu mlijeka.

Domaće kompanije već izvoze u EU

- Postoji čak mogućnost da nam izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda bude odobren i bez izvršene kontrole nadležnih kineskih inspektora, budući da domaće kompanije već izvoze u EU, što znači da ispunjavaju standarde i kvalitetom proizvoda zadovoljavaju ovo zahtjevno tržište - dodao je Košarac.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u prethodnom periodu, kako je naglasio, intenziviralo je napore na otvaranju kineskog tržišta za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH, što će biti dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta.

- Ne razumijem zašto je prethodna struktura ignorisala potencijal tržišta Kine, što je potpuno neprihvatljivo. Pokrenuli smo proces nakon višegodišnjeg zastoja, cijeneći kapacitete i iskustva domaćih proizvođača i prerađivača mlijeka, koji svoje proizvode, osim evropskim, mogu ravnopravno ponuditi i kineskim kupcima - rekao je Košarac.

Stvaranje uvjeta za izvoz mesa i vina

Izrazio je zahvalnost i pozdravio napore ambasadora NR Kine u BiH Đi Pinga na ubrzavanju aktivnosti koje će rezultirati otvaranjem kineskog tržišta za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH.

Podsjetio je da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH paralelno radi na stvaranju uvjeta za izvoz mesa i vina iz BiH u Kinu, cijeneći da je otvaranje novih tržišta jedna od mjera zaštite domaće proizvodnje, saopćeno je iz tog ministarstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.