open-navfaktor-logo
search
Državni ministar
Košarac: Tražit ćemo od Srbije izvoz određenih poljoprivrednih proizvoda na tržište BiH
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac očekuje da će što prije biti okončane formalne procedure kako bi od Srbije zvanično bila zatražena dozvola za izvoz određenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na tržište BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
22.03.2022. u 16:23
get url
text

- Republika Srpska promptno je reagovala, tako da nam je resorno ministarstvo dostavilo zahtjev s iskazanim potrebnim količinama merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice, koje je potrebno uvesti iz Srbije. Iz Federacije BiH još nismo dobili isti zahtjev, ali očekujemo da će nam to dostaviti u što skorijem roku kako bismo mogli nastaviti dalju proceduru - naglasio je ministar Košarac.

Pojasnio je da će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, na temelju dostavljenih zahtjeva nadležnih entitetskih ministarstava, sačiniti informaciju za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH koji će se potom obratiti zvaničnim zahtjevom predsjedniku Vlade Republike Srbije.

- U suštini, zatražit ćemo da Bosna i Hercegovina bude izuzeta od Odluke Vlade Srbije o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, odnosno da nam se dozvoli uvoz merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice iz Srbije - rekao je Košarac.

Po njegovim daljnjim navodima, sve aktivnosti provode se u cilju sprečavanja nestašice određenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na tržištu BiH, kao i očuvanja postojećeg obima poljoprivredne proizvodnje.

- Sutra putujem u Beograd, gdje me očekuju sastanci s ministrima trgovine i poljoprivrede Srbije. Uvjeren sam da će Srbija pozitivno odgovoriti na naš zahtjev na temelju dosadašnje saradnje, prijateljskih i bratskih veza te dobrih političkih i ukupnih bilateralnih odnosa - riječi su ministra Košarca.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.