open-navfaktor-logo
search
Austrijski kancelar
Kurz: Četvrti lockdown trenutno niko ne može isključiti
Sebastian Kurz, austrijski kancelar, u povodu prve godišnjice na čelu nove austrijske konzervativno (ÖVP)-zelene vlade, koju je obilježila pandemija koronavirusa govorio je o četvrtom mogućem lockdownu, (ne)obavezi vakcinisanja protiv COVID-19, isporukama vakcina i upozorenju Vijeća Evropske unije o još razornijem trećem valu zaraze.
03.01.2021. u 18:10
get url
text

Na upit za nedjeljno izdanje dnevnog lista Kronen Zeitung, da li je zajednička politika nabavke vakcine Evropske unije doživjela neuspjeh, jer se uglavnom usmjerila na manje uspješne proizvođače, za razliku od Velike Britanije i SAD-a, Kurz je odgovorio:

– Sve što možemo kupiti putem evropske nabave, kupiti ćemo. Imamo već zajamčenih tri i po miliona doza od BioNTech/Pfizera preko EU. A trenutno smo i u direktnom bilateralnom kontaktu s vodećim farmaceutskim kompanijama.

Kurz je posebno naglasio kako je izuzetno važan brzi početak vakcinacije, kako bi se što je moguće prije ponovo izašlo iz krize.

Na pitanje, da li će vakcinacija biti dobrovoljna kao što je sada masovno testiranje stanovništva, Kurz je odgovorio da je lična odluka svakog pojedinca da li će se vakcinisati.

- Vlada neće uvesti obavezu vakcinisanja. Ali može biti da će avionske kompanije ili organizatori priredbi uvesti takva pravila. Mnoge države u nekim područjima već sada traže dokaz da ste vakcinisani. Primjera radi, kod hepatitisa, malarije ili tifusa. To bi u budućnosti slično moglo biti i kod koronavirusa.

Napomenuo je kako će prvi kvartal 2021. biti još izuzetno izazovan.

- Nama je uvijek bilo jasno da će sljedeći mjeseci zbog niskih temperatura i lošeg imunološkog sistema ljudi biti izuzetno izazovni. Treći je val već sada teško pogodio mnoge zemlje kao Češku ili Nizozemsku. To su sve predsignali da i kod nas može doći do takvog razvoja. Još će potrajati dok relevantne grupe budu vakcinisane. Smirivanje situacije očekujem tek vakcinisanjem i porastom temperatura, a to je tek u ljeto.

Na upit, da li bi moglo doći i do četvrtog lockdowna u martu, Kurz je rekao:

– Četvrti lockdown, trenutano niko ne može isključiti.

Istakao je kako se na tu situaciju mora prije svega pripremiti jedinice intenzivne njege, kako bi se i nadalje izbjegla trijaža.

Napomenuo je da postoji još mnogo drugih faktora koji zabrinjavaju, a na koje se ne može utjecati kao što su primjera radi još zaraznije mutacije (op. virusa), kao trenutno u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi ili koliko će dugo trajati ova zima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.